12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTalpeş despre scutul antirachetă: Există riscul unei explozii în Bucureşti

Talpeş despre scutul antirachetă: Există riscul unei explozii în Bucureşti

Dintre efectele amplasării scutului antirachetă american pe teritoriul României, precum şi ale prezenţei câtorva sute de soldaţi ai SUA în bazele militare de lângă Constanţa şi Caracal, România nu trebuie să excludă riscul unei explozii de natură teroristă pe teritoriul său, a explicat Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), la emisiunea „Dezbaterile Rl” moderată de Sabina Fati.

Riscul este probabil o explozie în Bucureşti, aşa cum a fost la Londra sau la Madrid. Există acest risc, pentru că dacă te-ai angajat într-un joc, trebuie să-l duci până la capăt”, a spus Ioan Talpeş pe romanialibera.ro. Pe de altă parte, fostul şef al SIE a explicat că România nu poate fi considerată un obiectiv important pentru terorişti: “Terorismul organizat a avut  până la ora aceasta nişte obiective geostrategice serioase – lovituri date în SUA, Madrid, Londra, acolo unde au existat opţiuni directe în raport cu războiul purtat în Irak, Afganistan sau alte zone. Opţiunea românească are un bagaj redus de participare şi nu văd de ce scutul antirachetă ar genera o retorsiune de acest gen. România nu este un obiectiv major“.

Fostul şef al spionajului românesc a mai spus că „nu putem exclude posibilitatea ca şi pe teritoriul României să existe membri al Qaeda sau grupuri apropiate al Qaeda”, dar obiectivele lor nu s-ar afla ţinte de pe teritoriul românesc.

„Era o perioadă din zona începuturilor, când pe teritoriul României erau grupuri şi persoane care promovau astfel de acţiuni. Dar de fiecare dată cei care au o astfel de misiune operează în termeni foarte limitaţi. Încearcă să nu intre în contact public, pentru a nu fi depistaţi. Nu cred că există baze de acţiune în România sau baze de translaţie, de odihnă, de pregătire. Dar a exclude în totalitate această posibilitate ar fi o greşeală”, a mai explicat Ioan Talpeş.

Talpeş a mai spus că SUA au ales Oltenia pentru amplasarea scutului pentru că se află „exact pe direcţia considerată a fi posibilă pentru un atac din zonele fierbinţi actuale, din zona Caucazului, Orientului Mijlociu, Iranului”.

Fostul şef al SIE a mai spus că îngrijorările Moscovei faţă de scutul american nu ar trebui să ne intereseze, pentru că funcţionează în logica învechită post Război Rece.

“O dată ce caracterul acestui scut este defensiv, nu ştiu ce se discută aici. A existat o perioadă foarte sensibilă după 1989, care s-a încheiat abia în 2002, când România a fost acceptată în NATO, la Praga. Până atunci, discuţiile Bucureştiului cu Moscova s-au cantonat în acest refuz al Moscovei ca pe teritoriul românesc să existe trupe sau baze străine. Acum, dacă suntem un stat independent, dacă nu mai avem nimic de-a face cu Tratatul de la Varşovia”, acest  lucru nu ar trebui să mai fie valabil.

Ioan Talpeş a condus Serviciul de Informaţii Externe în perioada 1992-1997. A ieşit în rezervă în 1997 ca general de corp de armată. A fost şeful Administraţiei Prezidenţiale şi consilierul pe probleme de siguranţă naţională în timpul mandatului lui Ion Iliescu (2000-2004). A fost senator în Parlamentul României între 2004 şi 2008 (din partea PSD, apoi independent). În 2008 a candidat din partea PDL, dar nu a mai fost ales în Parlament.

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş a fost invitatul Sabinei Fati la emisiunea “Dezbaterile Rl”, unde a vorbit despre amplasarea scutului antirachetă în România, implicaţiile lichidării teroristului Osama bin Laden, dar şi despre relaţia întortocheată a României cu Rusia în acest context.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă