12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTalpeş despre dovada morţii lui bin Laden: Preşedintele SUA nu e un...

Talpeş despre dovada morţii lui bin Laden: Preşedintele SUA nu e un papagal

Întrebat despre misterul care pluteşte în jurul lichidării liderului terorist Osama bin Laden, în contextul în care administraţia SUA nu a scos încă la iveală nici o dovadă că lucrurile stau chiar aşa, fostul şef al SIE Ioan Talpeş a spus că întreaga discuţie creată pe această temă i se pare penibilă.

„Preşedintele SUA nu poate fi anagajat într-o chestiune care să nu aibă probatoriul dus până la capăt. Dacă preşedintele SUA a făcut o declaraţie pe lângă realitate, înseamnă că undeva chiar la nivelul lui a existat o misiune, aceea de a spune aşa ceva. Am observat tentaţia noastră incredibilă de a transfera tot ce se petrece, inclusiv exprimarea valorilor, în mentalitatea românească. Desigur putem să păşunăm prin diverse variante şi să ne convingem singuri, înainte de a adormi, că preşedintele SUA e un papagal“, a spus râzând Ioan Talpeş, la emisunea “Dezbaterile Rl” de pe romanialibera.ro.

Fostul şef al SIE a mai explicat că nu înţelege de ce lumea refuză să înţeleagă că „în lumea aceasta în care se vorbeşte despre informarea totală, asta priveşte doar nivelul cetăţeanului obişnuit şi problemele sale, nu se referă la responsabilitatea deciziilor politice majore. De ce îi mai punem să jure că vor păstra secretul?”.

Ioan Talpeş a mai spus că România a rămas o sursă importantă de informaţii privind zonele fierbinţi de pe glob, unde terorismul este la un nivel ridicat. În acelaşi timp, aceste state sunt la fel de interesate să obţină informaţii despre România.

„România trebuie să-şi facă datoria în calitate de aliat NATO şi din acest punct de vedere există în România multe informaţii despre aceste zone fierbinţi. La rândul ei, România face parte din informaţiile acestor zone fierbinţi. Noi am avut nişte relaţii deosebite, chiar înainte de 1989, care au vizat tocmai controlul acestei lumi teoriste. Aceste relaţii au fost coordonate şi dirijate spre regimuri neintegraliste – Egipt, Siria, Liban, Libia. De atunci, situaţia geostrategică s-a schimbat total”, a spus Ioan Talpeş.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă