14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialTăcerea justiţiei

Tăcerea justiţiei

Guvernul Ponta şi majoritatea USL sunt pe punctul de a opera o serie de modificări legislative de fond, care acordă puterii politice o mai mare influenţă asupra carierei şi activităţii magistraţilor, dar, spre deosebire de alţi ani, când orice tentativă similară era întâmpinată cu proteste, acum sistemul a rămas inert.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere pu­blică, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect de ordin al ministrului prin care se înfiinţează Comisia pentru analizarea se­sizărilor formulate în ma­teria răspunderii dis­ciplinare a judecătorilor şi procurorilor. Comisia ar urma să aibă trei membri, judecători sau procurori, desemnaţi de ministrul Jus­tiţiei. Rolul comisiei este să analizeze sesizările, să for­muleze propuneri mi­nistrului Justiţiei, care se adresează mai departe Ins­pecţiei Judiciare.

Când ministrul Justiţiei a devenit titular al acţiunii disciplinare, în noiembrie 2009, magistraţii din toată ţara s-au revoltat, pe bună dreptate. Guvernul Boc, la pro­pu­ne­rea ministrului Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, modificase legea astfel încât acţiunea disciplinară împotriva magis­tra­ţilor să poată fi pornită nu doar de co­mi­siile de disciplină din cadrul Inspecţiei Ju­diciare, ci şi de ministru, şi de pre­şe­dintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul judecătorilor, şi de procurorul ge­neral, în cazul procurorilor.

În urmă cu doi ani, magistraţii au anunţat că se impun „proteste radicale“, dacă mi­nisterul insistă cu acest proiect. În opinia lor, propunerea „afectează independenţa ac­tului de justiţie“ şi „încalcă principiul separării puterilor în stat“, lăsând po­si­bilitatea şicanării magistraţilor. Adunările generale ale magistraţilor de pe lângă ins­tanţele din ţară au respins atunci în bloc ideea ca ministrul Justiţiei, deci un om po­litic, să capete dreptul de a iniţia acţiuni dis­ciplinare, iar CSM s-a opus din răs­pu­teri.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă