14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTabloul "Fata cu cercel de perlă" al lui Vermeer rămâne definitiv în...

Tabloul “Fata cu cercel de perlă” al lui Vermeer rămâne definitiv în Olanda

Tabloul "Fata cu cercel de perlă", pictat de Johannes Vermeer în secolul XVII, se va întoarce definitiv la Muzeul Mauritshuis din Haga, informează lemonde.fr, conform Mediafax.

Pictura "Fata cu cercel de perlă", cunoscută şi ca "Mona Lisa Nordului", va fi expusă pentru totdeauna în Cabinetul Regal de Picturi şi Rarităţi din Muzeul Mauritshuis din Haga, care îşi va redeschide porţile pe 27 iunie, după doi ani de lucrări de restaurare.

Celebra pictură a lui Vermeer, care a inspirat, printre altele, romanul omonim al lui Tracy Chevalier din 2000, ecranizat în anul 2003, cu Scarlett Johansson şi Colin Firth în rolurile principale, se alătură astfel unei serii privilegiate de de capodopere care nu pot fi admirate decât în muzeele şi galeriile unde sunt adăpostite.

Dintre aceste tablouri, "nedeplasabile" fie din cauza mărimii, fie din cauza riscului presupus de acest demers sau a stării de conservare, fac parte "Naşterea lui Venus", de Sandro Botticelli (Galeriile Uffizi din Florenţa), "Las Meninas", de Diego Vélasquez (Muzeul Prado), "Guernica", de Pablo Picasso (Museo Reina Sofia din Madrid) şi "Domnişoarele din Avignon", tot de Picasso (Muzeul de Artă modernă din New York).

Pictorul olandez Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (1632 – 1675), a fost unul din cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai stilului baroc. În timp, reputaţia lui Vermeer a crescut tot mai mult, astăzi el fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai secolului XVII, fiind cunoscut mai cu seamă ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale.

Din cele 37 de lucrări inventariate ale sale, două se află în colecţii private ("Sfânta Praxeda" şi "Tânără cântând la virginal", vândut în 2004 la licitaţie cu suma de 20 de milioane de euro), iar celelalte se află muzee şi galerii din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Un bărbat de 55 de ani a murit după ce s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc din Ploiești

Un bărbat în vârstă de 55 de ani s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc de pe strada Mărăşeşti din...

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă. Sugarii, cei mai expuși

În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10...
Ultima oră
Pe aceeași temă