32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialSute de elevi constanteni au ramas pe drumuri

Sute de elevi constanteni au ramas pe drumuri

» In ultimele doua saptamani ale vacantei de vara, elevii ale caror scoli sunt pe lista comasarilor sunt nevoiti sa isi caute locuri in alte scoli.

» Inspectorul scolar Judetean a primit deja sesizari ca anumiti directori refuza inscrierea acestor elevi in unitatile de invatamant pe care le coordoneaza.

Dupa o analiza minutioasa a efectivelor de elevi, reprezentantul ISJ a luat decizia sa reorganizeze reteaua scolara. A identificat mai multe spatii excedentare si, astfel, a propus pentru comasare mai multe scoli. In aceasta situatie se afla sute de elevi care sunt nevoiti sa se deplaseze la scoli cu efective mai mari. La fel de neplacut este si pentru zeci de dascali, care vor intra in restrangere de activitate si vor fi nevoiti sa predea, incepand cu anul scolar viitor, pentru completarea normelor, in alte unitati de invatamant. Incepem cu cei 35 elevi ai scolii nr. 1 "Grigore Salceanu" care vor trebui sa isi caute un loc in alte unitati de invatamant. scoala nr. 1 gazduieste, in prezent, RAEDPP-ul si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Psihopedagogica (CJRAE). Urmeaza scolile nr. 9 si 10, cu un efectiv total de 476 elevi, ale caror clase vor fi restructurate si vor avea, din toamna, un singur director. scoala se va numi "Mihail Koiciu". Cei 150 de elevi ai scolii nr. 27 vor migra spre scoala nr. 6 care numara, la randul sau, 320 elevi. Tot la scoala nr. 6 va functiona si o clasa a II-a cu alternativa educationala Waldorf, iar la scoala nr. 27 va ramane scoala Spectrum, care va plati chirie.

La scoala nr. 5 s-au mutat deja sapte grupe de prescolari de la gradinitele nr. 4 si 20. In acelasi loc va fi infiintata, in premiera in Constanta, o clasa pentru copii hipoacuzici si este posibil ca scoala nr. 5 sa gazduiasca si prescolarii gradinitei franceze, in pericol de a fi retrocedata. si Gradinita nr. 1, care platea o chirie de 7.000 de euro lunar, va fi gazduita de scoala nr. 5. In aceasta situatie, cei 208 elevi care sunt inregistrati in prezent la scoala nr.5 vor trebui sa plece in alte scoli. Parintii nu vor in ruptul capului sa plece din cartier si considera decizia inspectorului general un abuz. Au inaintat scolii un memoriu cu plangerea lor si, mai mult decat atat, cer schimbarea inspectorului. In plus, oamenii sunt suparati ca aceasta decizie le-a stricat concediul si vacanta copiilor. Pe de alta parte, Miu a anuntat toti directorii de scoli sa primeasca cererile elevilor care solicita transfer si le transmite parintilor de la aceasta scoala ca nu va ceda decat daca ii va cere acest lucru ministrul Educatiei. "Unii elevi nu au fost primiti de directori la scolile unde ar dori sa invete din toamna. Au fost respinsi si nu este in regula. La scoala 5 parintii se gandesc la ei, insa trebuie sa avem o privire globala a scolii, in general, pentru a nu ne trezi la inceput de an scolar cu clase care au mai putin de 20 de elevi. Nu sunt nici adeptul claselor supraaglomerate, media este undeva la 25 de copii intr-o clasa", a spus seful ISJ, care tine sa precizeze ca reorganizarea scolii constantene va continua si anii urmatori. Pe lista neagra a comasarilor sunt trecute deja scolile nr. 15 si 33.

In judet nu se anunta comasari. Dimpotriva, este nevoie de cladiri noi care sa gazduiasca unitati de invatamant. O situatie speciala in mediul rural este in satul Abrud, care apartine de localitatea Adamclisi, unde s-a desfiintat scoala acum doi ani. De atunci, noua copii de gradinita si scoala stau acasa. Reprezentantul ISJ a anuntat ca va reinfiinta scoala la Abrud, pentru a nu lua copiilor dreptul la educatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă