9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialSurse: Consorţiul BRD-Citigroup-Societe Generale-Intercapital va intermedia listarea Hidroelectrica

Surse: Consorţiul BRD-Citigroup-Societe Generale-Intercapital va intermedia listarea Hidroelectrica

Consorţiul BRD (lider de consorţiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest va intermedia listarea Hidroelectrica la Bursă, operaţiune prin care compania vrea să vândă un pachet de 10% din acţiuni, emise printr-o majorare de capital, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital, conform Mediafax.

Consorţiul câştigător a obţinut 97 de puncte pentru oferta tehnică, cerând un comision de 0,88% din valoarea acţiunilor vândute.

Sindicatul concurent, UniCredit CA-IB Securities (lider de consorţiu)-Goldman Sachs-Unicredit Bank-Erste Group-BCR şi BT Securities, a primit 96 puncte la oferta tehnică, iar comisionul cerut a fost de 1,39%.

Ofertele au fost depuse de cele două consorţii la începutul lunii martie şi au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.

Hidroelectrica este evaluată între 2,8 miliarde euro şi 3,9 miliarde euro, astfel că oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni ar fi cuprinsă 280 milioane euro şi 390 milioane euro.

Goldman Sachs, Erste şi BCR se ocupă în prezent, alături de Raiffeiesen Capital&Investment, de pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB.

În acelaşi timp, BCR, Erste şi Intercapital Invest au fost umoplicate în oferta secundară prin care statul a vândut 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), pentru 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro).

Totodată, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz împreună cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi firma cehă de brokeraj Wood& Co.

Listarea producătorului de electricitate Hidroelectrica a fost decisă de acţionarii companiei la finalul lunii ianuarie, în AGA, după ce Guvernul a avizat începerea procedurilor de cotare la Bursă a companiei. Executivul a decis în ianuarie iniţierea demersurilor pentru vânzarea câte unui pachet de 10% din acţiunile Hidroelectrica, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Hidroelectrica va emite un pachet de 12,49% din acţiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fondul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vândute la bursă.

Fondul Proprietatea deţine în prezent 19,94% din acţiunile Hidroelectrica. Producătorul de electricitate are un capital social de 4,474 miliarde lei.

Profitul net al Hidroelectrica a scăzut drastic anul trecut, la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei în 2010, în principal din cauza secetei. Totodată, cifra de afaceri a coborât cu 8,4%, la 3 miliarde lei, de la 3,27 miliarde lei în 2010.

Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a afirmat la finele lunii februarie că cifra de afaceri ar putea stagna în acest an, iar profitul bugetat se apropie de 100 milioane lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

 

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă