2.6 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomeSpecialSupraviețuitorii de cancer, mesaj important la Festivalul Untold: Există speranță!

Supraviețuitorii de cancer, mesaj important la Festivalul Untold: Există speranță!

Aproximativ 150 de tineri supraviețuitori de cancer din 10 țări europene, între care și România, au purtat, duminică seară, la Festivalul Untold de la Cluj-Napoca, tricouri galbene cu un mesaj împotriva acestei boli, pentru a transmite că există speranţă şi viaţă după cancer, relatează Mediafax.

Cei 150 de tineri au sosit, duminică, în jurul orei 19.00, la Cluj Arena din Cluj-Napoca, purtând tricouri galbene inscripționate cu mesajul “Fuck cancer”, urmând să asiste la spectacolele care vor avea loc în ultima seară a Festivalului Untold, în special cel susținut de David Guetta.

Katie Rizvi, fondator al Asociaţiei Little People, a declarat jurnaliştilor că tinerii au venit la Cluj-Napoca pentru a participa la Întâlnirea Anuală de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer.

“În perioada 2-6 august, Asociația Little People va reuni la Cluj-Napoca 150 de tineri supraviețuitori de cancer din România și alte nouă țări europene, printre care Polonia, Slovenia, Belgia, Ungaria sau Republica Moldova, în cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, unde va avea loc și Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass. Mesajul de pe tricouri poate părea controversat, dar nu vrem prin acesta să ofensăm pe cineva. Dar e vorba de tineri care, uneori, când se uită la viaţa lor şi se gândesc la suferinţele prin care au trecut şi încearcă să gândească pozitiv, că sunt luptători în bătălia cu această boală cumplită, spun, câteodată, «Fuck cancer» şi trebuie lăsaţi să se exprime şi în acest mod. Au pierdut nişte ani luptându-se cu cancerul, au făcut chimioterapie şi radioterapie, iar acum pot spune că sunt bine, că există speranţă şi viaţă după cancer, că această boală poate fi învinsă”, a spus Rizvi.

Potrivit acesteia, masterclass-ul care va fi organizat în cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer este o sesiune de training dedicată special tinerilor supraviețuitori ai acestei boli şi reprezintă o premieră pentru România, fiind un pas important pentru aceștia în a deveni “ambasadori ai supraviețuirii și a oferi un mesaj alternativ, pozitiv”.

“Tinerii vor învăța cum să transmită mesajul lor astfel încât acesta să ajungă la publicul larg, să aibă curajul de a împărtăşi despre experiențele lor”, a spus Rizvi.

Printre participanţii la acţiune s-a numărat Daniel Tomai, care are 22 de ani şi care a fost diagnosticat la vârsta de 8 ani cu leucemie limfoblastică acută.

“Am urmat timp de un an un tratament intens, chimioterapie, radioterapie, iar boala a intrat în remisie. Acum sunt vindecat. Este o boală cruntă, a fost o perioadă dură de spitalizare, dar am avut mare încredere în mine. Când aude lumea că ai cancer, gata, deja cheamă preotul. Or, mesajul nostru este al supravieţuirii, că se poate trece peste cancer, că se poate duce viaţa mai departe”, a spus Tomai, care este în prezent student în anul IV la Universitatea de Medicină din Timişoara.

La rândul său, Oana Rusu, reprezentant al Asociației Little People Cluj-Napoca, a declarat că tinerii supraviețuitori de cancer trebuie să aibă o contribuție importantă la prezentarea cazurilor de boală, învațând să-și dezvolte capacitatea de reprezentare, să ajute la formarea de rețele și la practici de lobby.

Tinerii care vor participa la întâlnire au peste 18 ani și sunt supraviețuitori ai diverselor forme de cancer întâlnite la copii, precum leucemie, melanom sau cancer cerebral.

Youth Cancer Europe este o rețea europeană cu parteneri din 15 țări europene fondată de Asociația Little People, printre prioritățile acesteia numărându-se oferirea de tratamente corespunzătoare vârstei și accesibile în Europa, îngrijire pe termen lung și reprezentare politică și juridică a tinerilor cu cancer.

În cadrul Întâlnirii Anuale de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer va avea loc și Adunarea Generală a membrilor Clubului Temerarii, înființat de Asociația Little People în anul 2006. Acest club este o comunitate a adolescenților români care au învins cancerul, având aproape 400 de membri. Clubul Temerarii a devenit cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa.

Întâlnirea Anuală de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer are loc în cadrul proiectului Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.

Cele mai citite

Vameșii demarează operațiunea „Pinocchio”

Lucrătorii Autorității Vamale Române vor desfășura în luna decembrie amplecontroale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal peidentificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o...

Ministerul român de Interne a primit primele patru elicoptere Black Hawk

Ministerul Afacerilor Interne al României a primit în dotare primele patru elicoptere de tip Sikorsky S-70 Black Hawk. Cele patru aeronave au fost recepționate de...

Restricții la graniță: autocamioanele interzise pe Podul Prieteniei din Giurgiu

Oficialii de la Sofia au emis o interdicție privind trecerea autocamioanelor peste Podul Prieteniei de la Giurgiu din cauza condițiilor de iarnă severe în...
Ultima oră
Pe aceeași temă