23.9 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialSummit OCEMN la Istanbul

Summit OCEMN la Istanbul

Romania vrea sa fie o punte intre UE si statele riverane Marii Negre, desi Rusia incearca sa excluda tara noastra din marile axe energetice Est-Vest.

Dupa ce duminica, la Zagreb, mai mult s-au ocolit decat si-au vorbit, Traian Basescu si Vladimir Putin s-au revazut ieri, intr-un decor schimbat, la Istanbul. Alaturi de alti zece sefi de stat, presedintii Romaniei si Rusiei au participat la summit-ului Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Basescu si Putin si-au dat mana, s-au intretinut pentru cateva momente si au ras, iar la dezbateri au stat unul langa celalalt.
Reuniunea de la Istanbul a coincis cu cea de-a 15-a aniversare a organizatiei, ce reprezinta o comunitate de peste 350 de milioane de locuitori si o suprafata de peste 20 de milioane de kilometri patrati. Turcia, care asigura in prezent presedintia OCEMN, a cerut o cooperare consolidata in domeniile transporturilor, energiei, mediului si luptei impotriva crimei organizate. Un proiect ambitios este construirea autostrazii Marii Negre, ce ar urma sa lege Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania si Bulgaria pe o lungime de 7.250 de kilometri.
Ca membru fondator al OCEMN si ca frontiera estica a UE si a NATO, Romania "este chemata sa-si asume un rol important in ceea ce priveste securitatea regionala", a afirmat Traian Basescu, in discursul sau. El a salutat cooptarea Comisiei Europene ca observator la OCEMN. Cat priveste latura economica, presedintele roman a pus degetul pe rana: desi in regiunea Marii Negre se afla rezerve mari de hidrocarburi, cooperarea in domeniul energetic "ramane un deziderat". A fost prezent si presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, Romania si Ucraina fiind prinse intr-o disputa privind delimitarea platoului continental, bogat in resurse de subsol.

» MUZEUL CANTEMIR
Traian Basescu a inaugurat la Istanbul Muzeul Dimitrie Cantemir, aflat in cladirea din cartierul Fener unde carturarul a locuit vreme de 22 de ani. Basescu a donat muzeului un portret al lui Dimitrie Cantemir semnat de pictorul Henri Mavrodin.

SECURITATE
» HOP SI AL-QAEDA!
Reuniunea OCEMN a avut loc in conditii drastice de securitate. In ajun, politia turca a arestat cinci persoane – printre care ceceni – suspectate ca ar avea legaturi cu organizatia terorista Al-Qaeda, a anuntat postul CNN-Turk. Suspectii au fost retinuti in diferite cartiere din Istanbul.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 31 mai 2024, mai multe decrete. Decret privind promulgarea Legii pentru completarea tabelelor-anexă nr. I și II la...

Programul complet al FITS 2024 este disponibil de astăzi!

Sibiu, 30 mai 2024 – Astăzi, la Teatrul Național „Radu Stanca”, a avut loc cea de a doua conferință de presă prilejuită de ediția...

Vadim Rață va juca la Universitatea Cluj

Căpitanul naţionalei Republicii Moldova, Vadim Raţă, va juca și în sezonul viitor în Liga 1, după ce a ajuns la o înțelegere cu formația...
Ultima oră
Pe aceeași temă