19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSummit: Londra a spionat delegaţii la G20

Summit: Londra a spionat delegaţii la G20

Liderii celor opt state cele mai industrializate s-au reunit în Irlanda de Nord, la Lough Erne, şi deşi Siria nu figura în programul oficial al acestui summit G8, ea s-a aflat în centrul discuţiilor din prima zi.

O atmosferă tensionată, în timp ce autorităţile britanice au trebuit să înfrunte dezvăluirea în Guardian a faptului că Londra a spionat delegaţii la G20 în timpul reuniunilor din aprilie şi septembrie 2009.

Preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin au avut o întrevedere tete-a-tete în timpul căreia s-au evidenţiat din nou tensiunile americano-ruse. Imediat ce a păşit pe solul britanic, preşedintele rus a reiterat susţinerea sa faţă de Bashar al-Assad, a cărui plecare este cerută de majoritatea liderilor G8.

Dar, dincolo de disensiunile privind conflictul sirian, dominanta zilei în Marea Britanie a fost articolul din Guardian privind dezvăluirea făcută de ex-spionul american Ed Snowden care demonstrează că Londra şi‑a spionat aliaţii în 2009.

Agenţia serviciilor secrete britanice Government Communication Headquarters (GCHQ) a utilizat „capacităţi revoluţio­nare de informaţii” pentru a controla comunicaţiile personalităţilor care au participat la cele două reuniuni G20 din aprilie şi septembrie.

Serviciile secrete ar fi instalat cafenele-internet unde puteau intercepta comunicaţiile şi supraveghea mesajele e-mail şi apelurile telefonice trecute prin aparatele BlackBerry ale delegaţilor.

Agenţia a instalat şi un dispozitiv ce-i permitea să afle când delegaţii se contactau unii pe alţii.

„Ţinte”

Documentele divulgate relevă că spioni americani, cu baza în Marea Britanie, au interceptat comunicaţiile preşedintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev, la summitul G20 de la Londra.

Sau că, în timpul reuniunii miniştrilor de Finanţe ai G20 din septembrie, GCHQ a profitat de ocazie pentru a spio­na delegaţii, identificând ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, ca un obiectiv şi o listă de alţi miniştri şi funcţionari subalterni din delegaţia sa, „ţinte potenţiale”.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă