7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSuedia - Anglia 2-3. Un MECI nebun

Suedia – Anglia 2-3. Un MECI nebun

Echipa de fotbal a Angliei a învins formaţia Suediei cu scorul de 3-2, vineri seara, pe stadionul Olimpic din Kiev, în grupa D la EURO 2012, competiţie găzduită de Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie – 1 iulie.
Andy Carroll (23), Theo Walcott (64), Danny Welbeck (78) au marcat pentru englezi, în timp ce pentru suedezi, eliminaţi din competiţie după acest eşec, au punctat Glen Johnson (autogol, 49) şi Olof Mellberg (59).

A fost unul dintre cele mai frumoase meciuri ale turneului, cu răsturnări de scor şi goluri spectaculoase. Anglia a condus cu 1-0, Suedia a făcut 2-1, dar englezii au restabilit egalitatea şi apoi şi-au apropiat victoria cu 3-2. Esenţială pentru victoria echipei lui Roy Hodgson s-a dovedit a fi intrarea lui Walcott, care a marcat golul doi şi a pasat decisiv la ultimul.

Anglia a fost echipa care a condus ostilităţile încă din startul meciului şi a avut şi prima ocazie, un şut al lui Parker (7), de la distanţă, respins excelent de Isaksson. Welbeck a fost şi el periculos (15), dar lovitura sa de cap a trimis mingea pe lângă poartă.

Ibrahimovic a semnat prima ocazie a scandinavilor, dar şutul său din afara careului a fost prins de Hart (20).

Anglia a deschis scorul în min. 23, când Gerrard a centrat excelent, iar cvasidebutantul Carroll, colegul său de la Liverpool, s-a înălţat superb dintre Mellberg şi Granqvist şi a marcat cu capul.

Suedia nu a reuşit să construiască prea multe faze elaborate, bazându-se mai mult pe incursiuni ale lui Ibrahimovic, Larsson sau Källström. Vedeta Ibrahimovic şi-a încercat şansa de la distanţă, dar şutul său, deviat, nu i-a pus probleme lui Hart (32). Källström a fost mai periculos, dar mingea expediată de el s-a dus peste transversală (37). Portarul lui Manchester City a ieşit curajos şi a reţinut la picioarele lui Elmander, la o fază bună a scandinavilor (41).

Anglia a mai avut o singură şansă notabilă în prima parte, prin Young (36), dar acesta a tras în plasa laterală.

La reluare, Suedia şi-a masat adversara în propriul careu aproape, iar nu peste multă vreme a picat şi golul: Ibrahimovic a executat o lovitura liber, mingea a revenit din zid, ”Ibra” a trimis din nou acrobatic, balonul a ajuns la fundaşul Mellberg şi acesta a trimis în plasă, cu toată opoziţia portarului Hart şi a fundaşului Johnson (49). Site-ul UEFA l-a creditat pe Johnson cu autogol la această fază. Mellberg a reuşit ”dubla” zece minute mai târziu (59), măcar din punct de vedere moral, după ce a reluat cu capul centrarea lui Larsson din lovitură liberă.

Anglia a trecut pe lângă egalare în min. 63, când Isaksson a respins lovitura de cap a lui Terry, după care Walcott, la doar trei minute de la intrarea sa pe teren, l-a surprins pe Isaksson cu un şut de la 20 de metri şi a făcut 2-2.

Scandinavii au mai avut două situaţii bune, prin Källström (75), care a tras peste poartă, şi Ibrahimovic (76), al cărui şut a fost respins de Hart, dar Anglia a reuşit să întoarcă scorul prin golul de excepţie al lui Danny Welbeck (78), cu călcâiul, la centrarea lui Walcott.

În prelungiri, Anglia a fost aproape de a se desprinde decisiv, dar Gerrard a tras în portarul Isaksson (90+2).

Angliei îi este suficient un egal cu Ucraina în ultimul meci pentru a se califica în sferturile de finală.

 

Suedia – Anglia 2-3 (0-1)

Au marcat: Glen Johnson (autogol, 49), Olof Mellberg (59), respectiv Andy Carroll (23), Theo Walcott (64), Danny Welbeck (78).

Kiev, Stadionul Olimpic: 60.000 spectatori

 

LIVETEXT Suedia – Anglia

MIN 78 GOOOL ANGLIA. Wellbeck inscrie un gol senzational cu calcaiul

MIN 64 GOOOL ANGLIA. Walcott egaleaaza cu sut deviat de la marginea careului

MIN 60 GOOOOL SUEDIA! Mellberg face “dubla” cu o lovitură de cap venită după o centrare din lovitură liberă.

MIn 48 GOOL Suedia Ibrahimovici bate o lovitura libera in zid. Mingea o retrimite in careu si Mellberg inscrie de la 8 metri

A inceput repriza secunda

S-a terminat prima repriza

Min. 44 – Centrarea lui Ibrahimovic pentru Elmander este reţinută de Hart.

Min. 43 – Mellberg îl blochează impeabil pe Welbeck, scăpat singur cu portarul.

Min. 41 – Elmaneder este lansat de Elm, Hart iese şi interceptează balonul.

Min. 37 – Kallstrom trage peste poarta lui Hart de la 25 de metri.

Min. 36 – A. Cole îl lansează pe A. Young, dar mijlocaşul lui City trage în plasa laterală din poziţie de unu la unu cu Isaksson.

MIN 24 GOOOL Anglia Steven Gerrard a centrat si Andy Carroll a inscris cu capul

Min. 20 – Ibrahimovic trage de la distanţă, pe colţul surt, Hart reţine.

Min 11 Suedezii replică prin S. Larsson, şut puternic la semiînălţime, prins de Hart.

MIN 7 OCAZIE ANGLIA Parker trage tare, dar Isaksson se opune cu greutate.

A inceput partida

Echipele de start
SUEDIA: Isaksson – Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M, Olsson – Svensson, Källstrom, Larsson, Elm – Ibrahimovic, Elmander

ANGLIA: Hart – Johnson, Terry, Lescott, Cole; Milner, Gerrard, Parker ,Young – Carroll, Welbeck

 

EURO 2012. Partida a fost amînată cu 15 minute, şi va începe la ora 22:00, din cauza meciului Ucraina – Franţa, întrerupt timp de aproape o oră din cauza unei furtuni.

Vineri, pe Stadionul Olimpic din Kiev (ora 21,45), are loc meciul dintre echipele de fotbal ale Suediei şi Angliei, în Grupa D la EURO 2012, competiţie care are loc în perioada 8 iunie – 1 iulie în Polonia şi Ucraina, potrivit Agerpres.

Suedia nu a pierdut niciun meci oficial în faţa Angliei, chiar dacă majoritatea dintre acestea s-au încheiat la egalitate, relatează Reuters. Din 7 partide, cinci s-au terminat nedecis, iar scandinavii au câştigat două. Singura confruntare de la EURO, în 1992, la Stockholm, s-a încheiat cu victoria Suediei cu scorul de 2-1.

Zlatan Ibrahimovic, care a deschis scorul în meciul pierdut cu Ucraina (1-2), la EURO 2012, a marcat în ultimele patru meciuri ale Suediei.

Suedia nu a remizat un meci din februarie 2011, 1-1 cu Ucraina, la Nicosia, la un turneu la care a participat şi România. De atunci, nordicii au disputat 15 partide, câştigând 11 şi pierzând 4.

Anglia a învins Suedia cu scorul de 1-0, pe Wembley, în noiembrie anul trecut, într-un meci amical care a pus capăt unei serii negre de 40 de ani, fără victorie în faţa Suediei în 12 meciuri.

De când este pregătită de managerul Roy Hodgson, selecţionata Albionului a marcat un singur gol în cele trei meciuri, după ce marcase în ultimele 14 meciuri anterioare, până la remiza cu Muntenegru (0-0), de pe Wembley, în octombrie 2010, în cadrul preliminariilor EURO 2012.

Anglia e neînvinsă de 9 meciuri oficiale, ultimul eşec fiind 1-4 cu Germania, la Cupa Mondială din Africa de Sud (2010). Meciul cu Suedia va fi ultimul în care atacantul englez Wayne Rooney este suspendat.

Meciul de la Kiev va fi arbitrat de slovenul Damir Skomina.

Echipele probabile:

Suedia: Isaksson – Lustig, Mellberg, Granqvist, Martin Olsson – Elm, Kaellstroem – Sebastian Larsson, Ibrahimovic, Toivonen – Rosenberg. Selecţioner: Erik Hamren.

Anglia: Hart – Glen Johnson, Terry, Lescott, Ashley Cole – Milner, Gerrard, Scott Parker, Oxlade-Chamberlain – Ashley Young – Welbeck. Selecţioner: Roy Hodgson.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă