30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialSuceava: Lucrarile de modernizare a aeroportului vor începe în septembrie 2012

Suceava: Lucrarile de modernizare a aeroportului vor începe în septembrie 2012

Lucrările de modernizare a aeroportului Sucevei vor putea începe, cel mai probabil, în partea a doua a anului viitor, în cursul lunii septembrie. Din cauza procedurilor de licitaţie complicate şi a termenelor foarte largi, există o mare probabilitate ca lucrările dorite de atât de multă vreme să înceapă peste circa opt – zece luni.

În momentul de faţă, încă se creionează documentaţia care va sta la baza organizării licitaţiei, adică la caietele de sarcini care ar trebui finalizate, în cel mai bun caz, în jurul datei de 15 decembrie, cu o toleranţă de cinci – zece zile, în aşa fel încât un alt pas stabilit în grafic să nu fie decalat. Este vorba de publicarea anunţului pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), lucru care ar trebui să aibă loc la începutul lunii ianuarie. Termenul de depunere a ofertelor la licitaţia de pe SEAP ar urma să fie în jurul datei de 1 martie şi tot în prima parte a lunii ar urma să se deschidă ofertele.

Procedura implică, însă, şi un termen de analiză a acestora şi care dat fiind suma foarte mare pusă în joc şi condiţiile celelalte care trebuie îndeplinite ar însemna în fapt o altă prelungire a perioadei la care se va putea semna contractul. Ulterior, va trebui semnat de beneficiar şi de firma sau asocierea de firme care a depus oferta câştigătoare, după care va trebui din nou să se aştepte trecerea termenului de depunere a contestaţiilor, urmată de celelalte proceduri fireşti ca de exemplu predarea amplasamentului şamd.

În aceste condiţii, demararea lucrărilor nu are cum să fie mai devreme de trimestrul al treilea al anului 2012, lucru prevăzut într-un grafic stabilit deja şi în care estimarea privind finalizarea modernizării acestui aeroport ar urma să fie în primăvara anului 2014.

Reamintim că proiectul de modernizare presupune extinderea pistei de la 1.800 de metri la 2.400 de metri, lărgirea acesteia de la 30 la 45 de metri, construcţia noii piste să fie pe o structură flexibilă şi care să permită şi decolarea avioanelor cargo, modernizarea sistemului de balizaj şi ridicarea unui nou turn de control. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, preciza la momentul semnării contractului de finanţare că aeroportul de la Suceava este primul din ţară care va fi modernizat cu fonduri europene şi că acest lucru va duce la creşterea numărului de turişti şi de investitori.

Aeroportul de la Salcea va fi modernizat cu fonduri europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial – Transporturi, dar şi cu bani de la bugetul de stat şi de la bugetul Consiliului Judeţean. Contractul de finanţare în sumă de 39,5 milioane de euro a fost semnat la Suceava de către ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur şi directorul Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, unitate subordonată în cadrul administraţiei judeţene sucevene.

La nivelul RA Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, va funcţiona Compartimentul proiecte de dezvoltare care va avea atribuţii directe cu privire la implementarea proiectului de modernizare a aeroportului, membrii acesteia vor fi parte a unităţii de implementare a proiectului. Compartimentul de dezvoltare va avea în componenţă patru angajaţi, un director şi trei inspectori, din care un jurist, un economist şi un inginer constructor.

Cele mai citite

Vulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI are vacant și postul de director și un post de director adjunct

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe unul dintre directorii adjuncți ai SRI, ceea ce face ca, în SRI, să fie vacante simultan...

Românul care a câștigat 600.000 de euro la pariuri, după finala Champions League

Real Madrid a câștigat pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, iar un român se numără printre cei care au beneficiat de...

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți în acest weekend pe litoralul românesc

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți in acest weekend pe litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor fiind de peste 60%. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă