16.7 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialSUA vor democratie in Republica Moldova

SUA vor democratie in Republica Moldova

Consolidarea democratiei in Republica Moldova si alte republici ex-sovietice reprezinta un obiectiv strategic al SUA, care denunta presiunile exercitate de Moscova asupra fostilor sateliti.

Potrivit planului strategic pentru anii 2007-2012 al Departamentului de Stat, tari ca Republica Moldova, Georgia si Ucraina se numara printre prioritatile Washingtonului in ceea ce priveste consolidarea democratiei prin lupta impotriva coruptiei si asistenta in implementarea reformelor economice.
Planul, prezentat de Departamentul de Stat si Agentia Internationala de Dezvoltare a Statelor Unite (USAID), mentioneaza ca toate cele trei state au rupt legaturile cu trecutul sovietic, orientandu-se catre institutiile europene si euroatlantice. Rolul SUA este de a continua sustinerea si incurajarea acestor tari, furnizandu-le asistenta tehnica necesara.
Strategia americana pentru urmatorii cinci ani include sprijinirea Europei de Est, a Balcanilor si a Caucazului de Sud, inclusiv in privinta rezolvarii conflictelor separatiste din spatiul ex-sovietic. Documentul subliniaza ca, desi tarile din aceste regiuni sunt in proces de democratizare, ele se confrunta in continuare cu sindromul postcomunist: coruptie, rata mare a somajului, declinul sistemelor de educatie si sanatate. Pentru promovarea reformelor, SUA, in colaborare cu UE si OSCE, sustin societatea civila si mass-media independente din aceste state.
Strategia Washingtonului ia pozitie fata de modul cum isi manifesta Rusia influenta in regiune.
"Politica Rusiei fata de vecinii sai, in special sustinerea adusa de Moscova regiunilor separatiste din Georgia si Republica Moldova, presiunea sa politica si economica asupra Georgiei si utilizarea monopolista a energiei pentru a exercita presiuni asupra statelor vecine si de a prelua controlul asupra infrastructurii si a activelor strategice constituie o mare problema", se arata in planul american.

Cele mai citite

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie ar putea crește până la aproximativ 4.100 de lei, conform unui proiect de lege...

Inflația anuală a scăzut la 4,6% în septembrie. Creșteri semnificative la servicii și produse alimentare

Inflația anuală a înregistrat o scădere în luna septembrie, ajungând la 4,6%, comparativ cu 5,1% în luna august, potrivit datelor furnizate de Institutul Național...

Scăderea exporturilor amplifică deficitul comercial și pune presiune pe economia României

Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,6% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele INS....
Ultima oră
Pe aceeași temă