37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialSUA avertizează Rusia, după interceptarea periculoasă a unui avion

SUA avertizează Rusia, după interceptarea periculoasă a unui avion

Statele Unite protestează pe lângă Rusia, după ce un avion rusesc a interceptat săptămâna trecută un avion american de recunoaştere într-un „mod periculos şi neprofesionist”, informeaza Mediafax.

Statele Unite protestează pe lângă Rusia, după ce un avion rusesc a interceptat săptămâna trecută un avion american de recunoaştere într-un „mod periculos şi neprofesionist”, relatează CNN. SUA denunţă interceptarea „periculoasă” a unui avion de recunoaştere de către un avion rusesc. Potrivit mInistrului Apararii din America, un avion american de tip RC-135U care zbura marţi în spaţiul aerian baltic a fost interceptat de un avion rusesc de tip Su-27 Flanker. Pentagonul a precizat că incidentul a avut loc în spaţiul aerian internaţional de la Polul Nord. Echipajul american apreciază că acţiunile pilotului rus ar fost „periculoase şi neprofesioniste, din cauza manevrelor agresive efectuate în imediata apropiere a aeronavei şi a vitezei foarte mari cu care zbura”, a declarat Mark Wright, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Portalul rus Sputnik scrie că avionul american zbura către frontiera rusă cu transponderul oprit, citându-l pe generalul maior Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Potrivit generalului rus, avionul rusesc a zburat de mai multe ori în jurul aeronavei americane pentru a o identifica şi a lua numărul înscris pe coadă. Un oficial din cadrul Comandamentului american din Europa a declarat că afirmaţiile părţii ruse cu privire la transponder sunt false.

Wright a anunţat că Pentagonul şi Departamentul de Stat urmează să „depună petiţia corespunzătoare pe canale diplomatice”, la Moscova. Statele Unite nu protestează prima dată faţă de un incident în care sunt implicate avioane de tip RC-135U şi Su-27. În urmă cu un an, un Suhoi 27 a zburat la aproximativ 30 de metri de un avion de tip RC-135U în spaţiul aerian al Mării Ohoţk, potrivit unor oficiali americani, care au catalogat incidentul drept „unul dintre cele mai periculoase apropieri în zbor din ultimele decenii”. Pentagonul a protestat pe lângă armata rusă la vremea respectivă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă