25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSUA îşi evaluează strategia afgană, fără a schimba data pentru începutul retragerii...

SUA îşi evaluează strategia afgană, fără a schimba data pentru începutul retragerii trupelor

Administraţia Barack Obama pregăteşte un “diagnostic” anual al strategiei sale afgane, care nu va afecta data de iulie 2011 pentru începerea retragerii trupelor, dar ar putea ajuta la stabilirea ritmului acesteia, informează Mediafax.

Echipa de securitate naţională a preşedintelui american ar urma să prezinte, la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie, primul său raport anual, potrivit instrucţiunilor lui Obama.

Preşedintele a anunţat la 1 decembrie 2009 o nouă strategie pentru Afganistan, care a inclus trimiterea a 30.000 de militari suplimentari, în speranţa că vor combate insurecţia talibanilor, precum şi o dată pentru începutul retragerii şi predării responsabilităţilor forţelor afgane, în iulie 2011.

“Preşedintele a fost clar: în iulie 2011, vom începe o tranziţie responsabilă (a sarcinilor) forţelor de luptă americane către forţele de securitate afgane. Ceea ce nu s-a stabilit (…) este ritmul acestei tranziţii”, a explicat un oficial.

“O tranziţie va începe în iulie 2011. Acest raport va ajuta preşedintele şi echipa sa de securitate naţională să evalueze ritmul”, a precizat el.

Acest anunţ intervine cu zece zile înainte de summitul NATO de la Lisabona, unde problema afgană urmează să constituie unul dintre subiectele dominante ale discuţiilor dintre Obama şi partenerii săi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Oficialul a apreciat că acest summit “va contribui la implementarea unui proces care va permite, în cursul anilor următori, ca afganii să îşi asume conducerea operaţiunilor de securitate din ţara lor”.

Totuşi, “dacă ne aşteptăm ca afganii să conducă (…), ei nu vor fi singuri”, a adăugat oficialul, evocând un “angajament durabil, parteneriate durabile” între membrii Alianţei Nord-Atlantice şi Kabul.

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă