26.3 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialSUA impun noi sancţiuni împotriva Iranului

SUA impun noi sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite au impus marţi noi sancţiuni în cadrul eforturilor de limitare a programului nuclear iranian, vizând şapte companii străine care susţin sectorul energetic din Iran, relatează AFP, citată de Mediafax.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat că decizia SUA “adresează un mesaj clar companiilor din lumea întreagă: cei care continuă să susţină în mod iresponsabil sectorul energetic iranian şi ajută Iranul să evite sancţiunile americane vor avea de înfruntat consecinţe grave“.

Cele şapte companii vizate de noile sancţiuni sunt Petroleos de Venezuela, PCCI (Jersey/Iran), Royal Oyster Group (Emiratele Arabe Unite), Speedy Ship (Emiratele Arabe Unite/Iran), Tanker Pacific (Singapore), Ofer Brothers Group (Israel) şi Associated Shipbroking (Monaco).

Jim Steinberg, numărul doi în ierarhia Departamentului de Stat, a afirmat că sancţiunile accentuează presiunile exercitate asupra Iranului, pentru a determina regimul de la Teheran să-şi respecte obligaţiile internaţionale.

Şi Uniunea Europeană a decis, luni, să sancţioneze mai mult de 100 de companii bănuite că au legături cu programul nuclear şi balistic iranian, precum şi cinci persoane, în principal directori de companii.

Ţările din Grupul celor Şase (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) bănuiesc Iranul că încearcă să obţnă armament nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil.

SUA au anunţat marţi şi sancţiuni împotriva a 16 entităţi străine cu activităţi comerciale legate de producţia de arme de distrugere în masă sau rachete cu Iranul, Coreea de Nord sau Siria. Printre acestea se numără două companii belaruse, trei firme şi un cetăţean chinez, cinci entităţi şi un cetăţean iranian, o companie nord-coreeană şi una venezueleană.

Cele mai citite

Cine câștigă și cine pierde din alegerile de duminică?

PNL-ul este cel mai evident câștigător. Prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și depunerea de liste comune PNL-PSD, în mod clar, principalul beneficiar...

Performanță românească la Roland Garros! Gabriela Ruse, în semifinalele probei de dublu

Cuplul Gabriela Ruse (România)/Marta Kostiuk (Ucraina) s-a calificat în semifinalele probei feminine de dublu de la Roland Garros, după ce adversarele Mirra Andreeva (Rusia)/Vera...

Viktor Orban, premierul Ungariei, spune că “popoarele din bazinul carpatic” vor pace. În bazinul carpatic se află România, Ucraina și Slovacia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, are un foarte interesant mesaj pe internet, în care pare că vorbește în numele "popoarelor din bazinul carpatic", în condițiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă