„Preluarea presedintiei Uniunii Europene si a G8, precum si vizita aici, la Washington, nu sunt o coincidenta, ci expresia faptului ca impartasim aceleasi valori si numeroase interese comune. Ele reflecta, de asemenea, necesitatea unei cooperari sporite intre UE si SUA”, a precizat cancelarul federal Angela Merkel cu ocazia intrevederii cu presedintele american George W. Bush.
In noua ei tripla calitate – de cancelar german, de lider al tarii ce detine presedintia rotativa a UE si cea a G8, Angela Merkel a efectuat, joi, prima ei vizita din acest an la Washington. Discutiile dintre liderul de la Casa Alba si sefa guvernului german de mare coalitie au fost dedicate focarelor de criza din Orientul Mijlociu, Afghanistan, Iran, Irak, Liban si Darfur, preconizatului parteneriat economic transatlantic, dar si problemei schimbarilor climatice.
In marea majoritate a problemelor, presedintele si cancelarul si-au semnalat consensul. Gentleman, George W. Bush si-a elogiat oaspetele, apreciind ca in chestiunea crizei din Orientul Mijlociu „doamna cancelar a avut o idee foarte buna – sa convocam cvartetul. Am fost de acord cu aceasta idee”. Potrivit corespondentilor germani care au insotit-o pe Merkel la Washington, cvartetul diplomatic al UE, SUA, ONU si Rusia se va intruni pe 25 ianuarie la Paris, cu ocazia conferintei asupra Libanului.
Condie ii va raporta lui Angie
In aceeasi chestiune, Bush a mai anuntat ca secretarul de stat american Condoleezza Rice „va pleca in curand in Orientul Mijlociu si, la intoarcere, ne va prezenta situatia atat mie, cat si doamnei cancelar”. Merkel a sprijinit pozitia presedintelui american, precizand ca „noi, europenii, dorim sa aratam explicit ca UE vorbeste pe o singura voce si in favoarea solutiei celor doua state”.
„Good work”
In problema Irakului, lidera crestin-democrata a promis „sprijin politic” in vederea unei evolutii pozitive a situatiei. Refuzand a vorbi despre viitoarea strategie a administratiei sale pentru Irak, care va fi facuta publica abia saptamana viitoare, George W. Bush a facut insa o prima referire la executia lui Saddam Hussein: „Mi-as fi dorit sa fi decurs intr-un mod mai demn, dar Saddam a avut parte de un proces corect, spre deosebire de victimele sale.” Spre surprinderea multora, in chestiunea schimbarilor climatice si a protectiei mediului presedintele american a apreciat, cu referire la protocolul de la Kyoto, ca a venit timpul pentru ca „vechile dispute” sa fie depasite si ca este „ferm hotarat” sa promoveze tehnologii noi. Apreciind eforturile depuse de Merkel drept „good work” (treaba buna), Bush a spus ca „SUA doresc prieteni buni in Europa”, laudand-o pe sefa guvernului de la Berlin drept om de care se lasa sfatuit cu placere, deoarece „Angela are sfaturi bune in ceea ce priveste abordarea anumitor probleme”. Mucalit, seful administratiei de la Washington a adaugat: „Nu stiu daca acest aspect o ajuta sau ii dauneaza”.