13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialSUA avertizează China

SUA avertizează China

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a îndemnat China sâmbătă, la Singapore, în cadrul Dialogului Shangri-La, să "înceteze imediat" şi pe termen lung expansiunea în zone care fac obiectul unor dispute teritoriale între state riverane la Marea Chinei de Sud.

Un avion american de supraveghere, care a survolat săptămâna trecută insule pe care China le construieşte în regiune, a fost avertizat de opt ori de către Marina chineză să părăsească zona. Oficiali americani sunt îngrijoraţi de militarizarea unora dintre aceste insule artificiale şi încearcă să atragă atenţia publicului asupra acestui lucru, relatează CNN.

"Statele Unite sunt profund îngrijorate de ritmul şi amploarea expansiunii în Marea Chinei de Sud, de perspectiva unei continuări a militarizării şi potenţialul acestor activităţi de a spori riscul unei erori de judecată sau unui conflict între statele" implicate în dispute, a declarat Carter în faţa experţilor internaţionali care participă la reuniune.

Relaţiile dintre China şi ţări vecine ca Vietnamul, Filipine, Coreea de Sud şi Japonia sunt tensionate din cauza acestor dispute teritoriale vizând dreptul de exploatare a unor resurse naturale de pe fundul oceanic.

Unele dintre aceste ţări au construit, la rândul lor, insule artificiale.

Însă Carter a criticat doar Beijingul.

"O ţară a mers mult mai departe şi mai repede decât celelalte, iar această ţară este China. China a revendicat peste 800 de hectare, mai mult decât toate celelalte (ţări) reclamante la un loc şi mai mult decât în întreaga istorie în regiune. Iar China a făcut acest lucru în ultimele 18 luni", a subliniat secretarul american.

Multe dintre insulele artificiale ale Chinei sunt mai aproape de coastele vecinilor săi decât de ale sale.

Carter a îndemnat toate ţările implicate în aceste dispute teritoriale să înceteze imediat expansiunea teritorială şi să pună capăt militarizării regiunii.

Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că această confruntare prezintă un risc "absolut" de izbucnire, în viitor, a unui eventual război între Statele Unite şi China.

Statele Unite intenţionează să suspravegheze aerian mai îndeaproape aceste insule artificiale şi să trimită nave de război în misiuni de patrulare în apropiere, în cadrul unei noi prezenţe militare, mai robuste, în regiune.

Aceasta face parte din politica strategică şi economică a preşedintelui american Barack Obama cu privire la Asia.

Carter şi-a exprimat îngrijoarea cu privire la posibilitatea izbucnirii unor conflicte şi a declarat că soluţiile sunt limitate. "Ştim cu toţii că nu există o soluţie militară la disputele (teritoriale) din Marea Chinei de Sud", a subliniat el.

În schimb, secretarul american al Apărării a îndemnat la consolidarea eforturilor diplomatice.

Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Banca Europeană de Investiţii ar putea începe finanţarea proiectelor din domeniul apărării

Comisia Europeană a cerut marţi Băncii Europene de Investiţii (BEI) să-şi schimbe anul acesta politica pentru a finanţa proiecte de apărare, în condiţiile în...

Bulgaria trimite Ucrainei 100 de transportoare blindate. Convoiul ar putea trece prin România

Bulgaria a expediat spre Ucraina, în ziua de 5 martie 2024, o sută de transportoare blindate (APC), pe care militarii ucraineni le vor putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă