17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSUA acuză Iranul că "brutalizează" poporul sirian

SUA acuză Iranul că “brutalizează” poporul sirian

Statele Unite au acuzat marţi Iranul că sprijină Siria în reprimarea sângeroasă a civililor sirieni, cu două săptămâni înainte de desfăşurarea conferinţei de pace pe tema conflictului sirian la care Teheranul nu a fost invitat până în acest moment, relatează Mediafax.

Secretarul de Stat american, John Kerry, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe 13 ianuarie, la Paris, pentru a discuta despre o ipotetică participare a Iranului la conferinţa numită Geneva II, care ar trebui să înceapă pe 22 ianuarie, în Elveţia, a precizat, între altele, Departamentul de Stat.

Însă, “până în prezent, Iranul nu a făcut nimic altceva decât să ajute regimul (de la Damasc), să ajute la venirea unor combatanţi străini, să ajute regimul să brutalizeze poporul sirian”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Duminică şi luni, Kerry şi Departamentul de Stat au evocat o participare a iranienilor la Geneva II, însă cu condiţia ca Teheranul să aibă un “rol pozitiv” în dosarul sirian.

Dacă iranienii “vor să arate lumii că încearcă într-adevăr să obţină un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie să ia măsuri. Însă nimic nu arată că ei au dorinţa sau interesul de a face asemenea gesturi”, a deplâns Psaki.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis luni invitaţii pentru conferinţa de pace Geneva II. Iranul nu figurează pe această primă listă care conţine aproximativ 20 de ţări invitate.

ONU, care şi-a exprimat dorinţa în privinţa participării Iranului, a precizat să acest subiect delicat urmează să fie discutat de către Kerry şi Lavrov. Cei doi miniştri vor avea o întrevedere luni, la Paris, a confirmat Psaki, fără să ofere alte detalii.

Cele mai citite

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă