14.6 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăSpecialSUA a invitat Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație

SUA a invitat Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație

Președintele SUA a invitat Taiwanul la Summit-ul său pentru Democrație de luna viitoare. Gestul va duce la tensiuni și mai mari cu China, care cel mai probabil se va simți sfidată, notează Reuters.

SUA a invitat Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație, sfidând China

În lista celor 110 participanții la Summit-ul pentru Democrație din SUA se regăsește și Taiwanul. Evenimentul se va desfășura între 9 și 10 decembrie și are ca scop prevenirea alunecării în autoritarism a democrațiilor.

Invitația Taiwanului sfidează China, care în ultima vreme a făcut presiuni asupra statelor privind relațiile cu țara insulară. China consideră că Taiwan face parte din teritoriul ei și nu acceptă o recunoaștere a independenței.

Cu toate că Biden a afirmat cu câteva zile în urmă, în cadrul unui summit virtual cu Xi Jinping, că susține politca „O singură China”, președintele a mai spus că se „opune ferm eforturilor unilateral de a schimba starea de fapt actuală, de a submina pacea și stabilitatea în regiune”.

Specialiștii sunt convinși că nu toți invitații vor participa la summit. Unii dintre aceștia sunt acuzați că au tendințe autoritare. Dincolo de democrațiile consolidate precum Franța și Suedia, pe listă se află și țări în care democrația a cunoscut regrese, precum Filipinele, India sau Polonia.

Japonia și Coreea de Sud vor fi printre țările asiatice care participă la summit-ul american.  Țări precum Thailanda sau Vietnamul nu au fost invitate. Alți absenți notabili sunt Egiptul și Turcia.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă