19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSTUDIU: Viaţa poate fi mai bogată singur decât în cuplu

STUDIU: Viaţa poate fi mai bogată singur decât în cuplu

În ciuda a ceea ce ne învaţă societatea, a fi singur nu este neapărat ceva rău. De fapt, pentru unii e chiar mai bine decât în cuplu. Unii cercetători au descoperit că traiul singur poate avea foarte multe beneficii pe care căsătoria nu le oferă, scrie Science Alert.

Psihologul Bella DePaulo a prezentat, de curând, în faţa Asociaţiei Americane de Psihologie, o serie de dovezi ale faptului că oamenii singuri pot avea vieţi mai bogate şi mai pline de sens decât cei căsătoriţi.

Un studiu citat de DePaulo arată că oamenii singuri sunt adesea mai apropiaţi de părinţi, fraţi, prieteni, vecini şi colegi de serviciu. Un alt studiu demonstrează că ei au un mai acut simţ al auto-determinării, iar creşterea şi dezvoltarea continuă şi la vârsta adultă.

Acum DePaulo face un studiu propriu cu speranţa de a distruge „singlismul” – stereotipul stigmatizării adulţilor care sunt singuri.

„Acum mai mult ca niciodată, oamenii pot căuta cele mai potrivite moduri de viaţă. Nu există o matriţă pentru o viaţă bună”, spune psihologul. „Nu contează ce fac ceilalţi sau ce cred alţii că ar trebui să facem noi, ci dacă găsim locurile, spaţiile şi oamenii care se potrivesc cu personalitatea noastră şi care ne permit să trăim cum putem mai bine.”

DePaulo mai subliniază că în SUA, persoanele căsătorite au acces la peste 1.000 de beneficii, cele mai multe fiind financiare, iar cei singuri nu le primesc şi totuşi trăiesc foarte bine. Deci, a fi singur nu înseamnă că nu te descurci.

Psihologul a mai constatat că, de-a lungul timpului, nu prea s-au realizat studii referitoare la modul de trai al persoanelor singure. Acestea erau doar pomenite, ca termeni de comparaţie, în diverse cercetări despre căsătorie. DePaulo a găstit doar câteva studii preocupate să descopere cât mai multe despre viaţa celor singuri.

Aşadar, susţine specialistul, este nevoie de cercetări mai serioase pentru a ajuta la demontarea stereotipurilor.

 

 

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă