18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: tratamentul pentru indigestie şi arsuri gastrice predispune la infecţii

Studiu: tratamentul pentru indigestie şi arsuri gastrice predispune la infecţii

Atât de renumitele pastile pentru arsuri la stomac, medicamentele cunoscute sub denumirea stiinţifică de “inhibitori ai pompei de protoni”, îi pot predispune pe unii bolnavi la infecţii bacteriene, atrag atenţia cercetătorii din Marea Britanie.

Este vorba de nou studiu care a analizat eficacitatea şi efectele adverse ale tratamentului care vizează în principal reducerea acidităţii gastrice pentru a preveni apariţia ulcerului şi atenuarea simptomelor bolii de reflux gastro-esofagian. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat, potrivit datelor publicate în revista de specialitate BMJ (British Medical Journal), că diverse tipuri de medicamente cresc riscul unor infecţii în tractul digestiv cu o serie de bacterii, care pot provoca inclusiv pneumonie.

Cel mai des întânit tip de infecţii este cel cu Clostridium difficile (colita pseudo-membranoasă), responsabilă de apariţia diareei, prin distrugerea florei naturale din intestinul gros. Totodată, cercetătorii britanici au observat că la fel de frecvente sunt şi infecţiile streptococice şi cele cu tulpini de Lactococcus, care se găsesc de regulă pe piele şi în gură.

Specialiştii explică această proliferare a bacteriilor prin faptul că medicamentele care acţionează ca inhibitori ai pompei de protoni reduc bariera naturală de acid gastric lăsând loc liber către intestinul gros şi a bacteriilor de pe piele, nas şi gură. În contextul în care milioane de oameni din lumea întreagă folosesc acest tratament, care se poate lua fără prescripţie medicală în ţările europene şi în Statele Unite, este important ca specialiştii în sănătate să descurajeze consumul exagerat al acestor medicamente.

De asemenea, indicaţiile terapeutice ar trebui să fie mai bine precizate de medici pacienţilor care au cu adevărat nevoie de ele. În plus, se recomandă utilizarea simultană a probioticelor, care pot anula o serie dintre efectele adverse ale acestui tip de medicaţie. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă