20 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialStudiu şocant: 43% din bărbaţi, potenţiali violatori?

Studiu şocant: 43% din bărbaţi, potenţiali violatori?

Un nou studiu a scos la iveala faptul ca aproape jumatate din barbati ar putea deveni agresori sexuali. 43% din subiectii intervievati au recunoscut ca au presat femeile sa faca sex cu ei cel putin odata.

Exista o diferenta intre barbatii care recurg la coercitia sexuala la varsta adulta, si cei care o fac atunci cand sunt adolescenti. Factorii care fac diferenta sunt diferentele de personalitate, stereotipurile legate de femei si daca barbatul a fost sau nu victima unui abuz sexual, informeaza LiveScience.com.

“Incercam sa intelegem cine reprezinta cei mai extremi membri ai unui anumit grup, si cine a facut asta, dar mai apoi a regretat si nu a mai recurs la asemenea metode”, a declarat Antonia Abbey, psiholog la Wayne State University in Detroit.

In SUA, in fiecare an, se raporteaza cel putin 207,754 de cazuri de abuz sexual. Cele mai multe victime sunt femei. Spre surprinderea cercetatorilor, respondentii au raspuns foarte sincer la intrebarile legate de abuzul sexual.

“Nu i-am intrebat in fata daca sunt violatori. Am formulat intrebarea in asa fel incat sa o luam pe ocolite: “Ai facut vreodata sex cu o femeie inconstienta sau care nu si-a dat acordul?”. Raspunsurile au fost, de multe ori, socant de sincere.

Un studiu efectuat de Abbey a aratat ca 41% din studentii la colegiu de sex masculin intervievati, au recunoscut ca au fortat o femeie sa faca sex cu ei. Un alt studiu efectuat in 2004 a aratat ca 35% din respondenti facusera acelasi lucru.

Nici unul din aceste comportamente nu s-a incadrat in categoria “viol”, dar metodele folosite pentru coercitie nu erau cu mult mai bune: este vorba despre santaj emotional, cuvinte grele, amenintari si chiar si coercitie fizica.

“Sexul nu inseamna coercitie. Am vrea ca tinerii sa stie asta”, a declarat Abbey.

Desi numarul de cazuri de coercitie sexuala este mare in cazul studentilor, Abbey si echipa ei de cercetatori s-a hotarat sa faca un studiu si pe populatia generala pentru a afla incidenta globala a fenomenului.

Cercetatoarele au luat interviuri telefonice barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Toti erau din zona orasului Detroit. Barbatilor li s-au oferit 50 de $ pentru a face doua teste computerizate la interval de un an. Acestora li s-a spus ca studiul se refera la dating si experienta sexuala.

470 de barbati au acceptat provocarea. Din acestia 90% au completat testele. In acestea barbatii au raspuns la intrebari referitoare la personalitate, numar de partenere, atitudinea fata de femei, alcool si credinta. Barbatii au fost intrebati si daca au fost victima abuzurilor sexuale.

Citeste mai multe pe www.modista.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă