17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Aproape unul din trei locuitori ai Terrei este afectat de malnutriție

Studiu: Aproape unul din trei locuitori ai Terrei este afectat de malnutriție

Aproape una din trei persoane din populația globului este subnutrită, în ciuda unei scăderi a numărului de persoane care se confruntă cu foametea, informează Agerpres.

Rata redusă de creștere a dezvoltării umane – copii prea scunzi pentru vârsta lor din cauza unei diete sărace – afectează mai mult de 160 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani, a precizat „International Food Policy Research Institute” în raportul ”Global Nutrition Report”.

Numărul persoanelor care suferă de foame în întreaga lume a scăzut, iar obezitatea a crescut între 2010 și 2014 “în fiecare țară”, unul din 12 adulți având acum diabet de tip 2, menționează raportul.

Diabetul la adulți este în creștere în 185 de țări și este în scădere sau stabil în numai cinci țări.

Prea adesea oamenii se gândesc la malnutriție doar ca la o problemă a copiilor înfometați din cele mai sărace țări, când de fapt ea îmbracă forme diferite și afectează toate țările, bogate sau sărace deopotrivă, a atras atenția într-o declarație Corinna Hawkes, co-autoare a raportului.

“Coexistența problemelor nutriționale asociate cu sărăcia extremă și obezitatea este adevărata față a malnutriției”, susține cercetătoarea.

La nivel global, două miliarde de oameni nu mănâncă propriu-zis cantitățile de vitamine și minerale necesare și astfel se confruntă cu deficiența de micronutrienți, în timp ce 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali sau obezi.

Patruzeci și cinci la sută din totalul deceselor copiilor sub cinci ani sunt legate de malnutriție, se arată în raport.

În cinci țări mari în curs de dezvoltare — Bangladesh, Republica Democratică Congo, Etiopia, Nigeria și Pakistan — procentul de copii sub cinci ani care nu sunt piperniciți sau slabi (subponderali pentru vârsta lor) variază de la 43 la 48 la sută.

Malnutriția în copilărie va avea un impact periculos pentru dezvoltarea viitoare în acele țări cu creștere demografică rapidă, iar copiii nu vor ajunge pe deplin la potențialul lor fizic și intelectual ca adulți, a mai spus sursa citată.

Raportul, publicat înainte de un summit al Organizației Națiunilor Unite pentru a stabili un nou set de obiective de dezvoltare durabilă cu privire la reducerea sărăciei în întreaga lume, estimează că guvernele ar trebui să cheltuiască cu 1,3 la sută mai mult din bugetele pe care le alocă în medie în prezent pentru programele legate de nutriție.

Un dolar investit în programele legate de nutriție oferă beneficii economice de 16 dolari, derivând din creșterea productivității și costurile mai mici de asistență medicală.

Oamenii nu pot ajunge aproape de întregul lor potențial fără a învinge malnutriția, consideră autorul raportului Lawrence Haddad.

“Malnutriția pune în pericol nu numai viața celor care sunt subnutriți, dar afectează, de asemenea, cadrul mai larg al creșterii economice și al dezvoltării durabile”, a atras atenția Haddad citat de Reuters.

 

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă