13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialStudenţii vor Cupa Microsoft

Studenţii vor Cupa Microsoft

Tinerii clujeni s-au întrecut în proiecte cu care vor să participe la secţiunea Soft şi Design a concursului Microsoft. Studenţii Facultăţii de Matematică şi In­formatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” vor să triumfe într-una dintre cele mai prestigioase competiţii dedicate tinerilor creatori. Ei ar reedita, astfel, o altă per­for­manţă românească. Anul trecut, Image Cup, adică pre­miul cel mare al acestei secţiuni, a fost câştigat de o echipă de români de la Iaşi.

Proiectele studenţilor se re­feră la programe care transmit simultan o informaţie către mai multe instituţii ale statului care sunt implicate în controlarea unei situaţii grave, cum ar fi un cutremur, un incendiu sau o inundaţie, ori la „softuri” care-i ajută pe copiii de grădiniţă care au probleme de auz să înveţe sem­nificaţia cuvântelor „bun” sau „rău” sau care îşi pro­pun să ajute la limitarea mortalităţii infantile.

„De  fapt, aceasta este tema­ti­ca întregului concurs pe care l-a lansat Microsoft. Tema competiţiei este dată de acea directivă a ONU care îşi propune găsirea de soluţii pentru marile probleme ale omenirii, precum sărăcia sau sănătatea. Studenţii îşi aleg o problemă şi se gândesc la un soft care să ajute la rezolvarea ei. De exemplu, un soft care să transmită în acelaşi timp mai multor părţi implicate o informaţie precum de ce materiale este nevoie în caz de inundaţie sau de incendiu. Necesarul de pături, medicamente, conserve, materiale de construcţii, de exemplu, este trimis concomitent tuturor celor care trebuie să ajute la rezolvarea situaţiei şi aşa comunicarea este foarte eficientă”, a explicat Ioana Ficuţ, una dintre studente.

Un alt proiect prezentat a fost creat de patru fete pentru a-i ajuta pe micuţii cu hi­po­acuzie. „Aplicaţia a fost gân­dită pentru a fi uşor de folosit de către copiii de gră­di­niţă, care folosindu‑se de jocuri şi fotografii învaţă în paralel animale, numere, culori, alfabetul, dar şi, ceea ce este foarte important pentru ei, limbajul semnelor”, a spus Tania Nemeş, una dintre participante.

 

Proiecte prezentate la Cluj

Şapte echipe de studenţi şi-au prezentat ieri proiectele în faţa colegilor lor, a profesorilor şi a reprezentanţilor unor firme de IT. Urmează ca la final să fie alese trei care vor merge la faza naţională. Concursul are loc în toate centrele universitare din ţară, iar la final o singură echipă va merge la Varşovia, în iulie, unde se va desfăşura etapa internaţională. Anul trecut Cupa a fost câştigată de o echipă de studenţi din Iaşi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă