9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialStudenții critică Agenţia de Credite şi Burse de Studii

Studenții critică Agenţia de Credite şi Burse de Studii

Agenţia de Credite şi Burse de Studii nu poate schimba situaţia studenţilor defavorizaţi şi rămâne doar o altă instituţie cu angajaţi şi proceduri, dacă nu va fi elaborat şi propus spre aprobare un regulament de funcţionare, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), potrivit Mediafax

Agenţia de Credite şi Burse de Studii (ACBS), înfiinţată în 2009, prin Hotărâre de Guvern, ar trebui să asigure accesul cetăţenilor români la studii în străinătate, în vederea formării şi specializării, percum şi managementul sistemului de creditare pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular acreditate, care urmează studii universitare de licenţă şi de masterat la zi.

De asemenea, ACBS ar trebui să asigure accesul elevilor, studenţilor, al absolvenţilor instituţiilor de învăţământ acreditate, al personalului didactic titular în învăţământ şi al altor categorii de beneficiari la bursele de studii oferite Ministerului Educaţiei de Guvern, de autorităţi publice, fundaţii, donatori, de diferite state, în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau în mod unilateral, precum şi la bursele provenite din programe guvernamentale şi internaţionale.

Citește și: Învățământul particular acreditat, FINANȚAT de la bugetul de stat

Uniunea Naţională a Studenţilor din România atrage atenţia că ACBS are printre atribuţii şi elaborarea şi propunerea spre aprobare Guvernului, prin Ministerul Educaţiei, a normelor metodologice de constituire a fondului de creditare, metodologia privind cuantumul şi condiţiile de acordare şi rambursare a creditelor, alte reglementări necesare organizării şi funcţionării sistemului de creditare.

“Deci, cumva, angajaţii ACBS aşteaptă cam degeaba apariţia unei metodologii – conceperea acesteia intră în atribuţiile lor”, susţin reprezentanţii UNSR.

Aceştia solicită şi includerea unui student în Consiliul Agenţiei de Credite şi Burse de Studii, organism consultativ naţional, aflat în subordinea directă a minstrului Educaţiei, organism din care fac parte patru profesori universitari titulari, un secretar de stat şi mai mulţi directori din Ministerul Educaţiei, doi profesori titulari din învăţământul preuniversitar şi directorul general al ACBS.

Citește și: Câţi bani scot din buzunare părinţii români care vor să îşi vadă copiii medici, dentişti sau farmacişti

“UNSR crede în scopul ACBS, apreciază şi susţine activitatea acesteia pe partea burselor pentru străinătate, însă, trage un semnal de alarmă cu privire la aspectele mai sus menţionate. Fără un Regulament de Ordine Interioară (sau de funcţionare) şi fără o metodologie clară şi publică de acordare a creditelor şi burselor, ACBS nu schimbă cu nimic situaţia celor defavorizaţi, nu-şi atinge scopul şi aşa avem o altă instituţie cu angajaţi, cu program, cu proceduri, dar fără sens pentru mulţi dintre cei pe care chiar îi vizează”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Actorul din “Singur acasă” a primit o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame

La vârsta de 43 de ani, Macaulay Culkin, celebrul actor care a devenit cunoscut pentru rolul său în "Singur acasă", a primit în cele...
00:01:24

VIDEO. “Spectacol” făcut de vulcanul Etna

Lava roșie și fierbinte a curs de pe muntele Etna din Italia și a luminat cerul în noaptea de vineri spre sâmbătă (1 decembrie)....

Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO

22 de brazi intră în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului. La ediția din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă