10.1 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialSTS l-a tradat pe Basescu

STS l-a tradat pe Basescu

» Informatiile despre implicarea fratelui presedintelui Traian Basescu intr-o firma de consultanta alaturi de doi importanti jucatori pe piata comertului cu arme ar fi fost livrate de catre STS potrivit unor surse bine informate.

» Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a lansat un scenariu, potrivit caruia fratele presedintelui ar fi fost implicat intr-o afacere cu trafic de explozibili. Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a declarat ca "este inacceptabil ca batalia politica sa se poarte cu mijloace precum intoxicarea, minciuna sau speculatiile fara legatura cu realitatea".

Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care securizeaza convorbirile din sediul Guvernului Romaniei, ar fi livrat presei informatiile despre implicarea lui Mircea Basescu in afaceri pe langa firme specializate in modernizarea tehnicii militare. Informatiile ar fi fost inregistrate din convorbiri telefonice efectuate din sediile Ministerului Economiei, minister care are in subordine industria de armament. Surse bine informate sustin ca ministrul Economiei, pedelistul Adriean Videanu, ar fi implicat in "tradarea presedintelui Traian Basescu". Videanu nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si preciza punctul de vedere. Surse din cadrul Ministerului Economiei sustin ca Defense Security and Intelligence Co – Desintco SRL, firma in care apare Mircea Basescu, fratele presedintelui tarii, a fost infiintata pentru a asigura consultanta in domeniul investitiilor "civile" pe care erau obligate sa le faca  firmele straine castigatoare ale licitatiilor pentru modernizarea echipamentelor militare. Legea achizitiilor speciale din domeniul militar (cu valori de peste trei milioane de euro) prevede ca 80% din valoarea contractelor sa fie intoarse in tara ca investitii, monitorizarea fiind asigurata de catre Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala (Offset). Pana in prezent, agentia urmareste contracte in valoare de circa 880 milioane de euro si a fost coordonata pana de curand de catre premierul Emil Boc, ca apoi sa fie preluata de catre  ministrul Videanu.

Romania va cheltui mai multe miliarde de euro pentru modernizarea structurilor militare, suma care va fi reinvestita in Romania in proportie de 80%. Astfel de contracte sunt castigate de obicei de colosi gen EADS, BAE System, Allenia, General Defense Corp, Elbit etc., iar pe langa acestia se dezvolta firme autohtone specializate in "consultanta", prin care, de cele mai multe ori, oficialii iau mita. Consilierul Iulian Fota sustine ca aceste date fac parte dintr-un scenariu de intoxicare. Cu toate acestea, in anumite cazuri, firmele care isi dorec sa castige licitatii de ordinul sutelor de milioane de euro cheltuiesc pentru consultanta peste tot in lume circa 10% din valoarea contractului. Mircea Basescu a fost cooptat intr-o astfel de firma de consultanta – Desintco – tocmai pentru a deschide usi care sa usureze castigarea unor licitatii, dupa cum a recunoscut deja Aurel Cazacu, fost sef al Romarm, a carui fiica este partenera de afaceri a fratelui presedintelui.
Pentru consultanta in domeniul investitiilor civile – asa cum  pare a fi firma Desintco –  nu este nevoie de avize militare sau certificate de securitate, chiar daca acele investitii sunt realizate din profitul unei firme specializate in tranzactii militare. In consecinta, activitatea acestei firme de consultanta nu era urmarita de serviciile de informatii. Aceasta ar fi explicatia pentru care presedintele Traian Basescu nu a fost informat de faptul ca fratele sau a intrat in actionariatul firmei Desintco, sustin surse din cadrul DGIA. Potrivit cutumelor serviciilor de informatii din domeniul apararii, orice persoana care care graviteaza in zona comertului international cu tehnica militara – asa cum erau partenerii lui Mircea Basescu, respectiv Romeo Oita si Cristian Geamanu – este monitorizata permanent. Asocierea fratelui presedintelui intr-o firma – fie ea si de consultanta in domeniul civil –  cu doi jucatori importanti pe piata tehnicii militare trebuia imediat anuntata, spun specialisti in domeniu.

La Mircea vine un arab
Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a lansat pe pagina sa de internet scenariul ca fratele presedintelui ar fi fost implicat intr-o afacere cu trafic de explozibili, in urma careia ar fi fost finantate organizatii teroriste. Stanescu sustine ca detine documente, pe care nu le-a prezentat inca, ce arata ca Mircea Basescu "a dirijat" o operatiune prin care cinci vapoare din Thailanda au descarcat in portul Constanta mari cantitati de explozibil si munitie care urmau sa fie distruse la unitatea militara Babeni, judetul Valcea, printr-un contract incheiat cu firma de stat Romarm. Acest lucru nu s-ar fi intamplat, spune Stanescu, iar explozibilii ar fi fost trimisi mai departe pe mare, pentru a fi vanduti, prin intermediul firmei Romagro Cereal SRL. Actionarul majoritar al acestei firme era Imad Kebir Reda, care a jucat un rol important in finantarea organizatiilor teroriste Hezbollah si UNITA din Angola, conform unui raport al ONU. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu nu a putut explica in ce fel ar fi fost implicat fratele presedintelui intr-o astfel de afacere si cum ar fi putut practic sa o "dirijeze" si sa o "asigure".

Cornel Purcarea, fostul director al firmei Romagro Cereal, a confirmat ca Mircea Basescu a asigurat utilajele pentru incarcarea si descarcarea munitiei, dar a sustinut ca partea cu finantarea terorismului si traficul de armament sunt "fabulatii gen romane de aventuri". Totul s-ar fi desfasurat sub supravegherea SRI si a Politiei. Mircea Basescu ar fi ajuns implicat in operatiune pentru ca "era cel mai aproape agent economic din zona care avea un astfel de utilaj". In perioada ianuarie-februarie 2009 a existat un transport de peste 1.600 de tone de munitie NATO care trebuia dezafectata la UM Babeni, a explicat Purcarea.
Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a declarat ca "este inacceptabil ca batalia politica sa se poarte cu mijloace precum intoxicarea, minciuna sau speculatiile fara legatura cu realitatea".

Cele mai citite

Contribuțiile la fondurile de pensii private Pilon II au atins un record în septembrie

Fondurile de pensii private Pilon II, care dețin poziția de cei mai mari investitori în acțiuni pe Bursa de Valori București (BVB), au atins...

A fost lansată licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București-Giurgiu!

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București-Giurgiu. Compania a stabilit ca termen limită pentru depunerea...

National Geographic include Brașovul în topul celor mai bune 25 de destinații de vizitat în 2025

Traseul de drumeţie Via Transilvanica este menţionat, alături de Braşov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume Prestigioasa publicație National...
Ultima oră
Pe aceeași temă