14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecial„Strâmbă-lemne" de Transilvania

„Strâmbă-lemne” de Transilvania

Naţionala României de tăiat lemne a terminat pe locul 15 la Campionatul Mondial din Olanda, deşi acest sport există la noi doar de trei ani.

 

România stă bine, din păcate, la capitolul negativ al tăiatului lemnelor, dar acum, lumea vorbeşte şi la superlativ de acest lucru. La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc, în localitatea olandeză Roermond, o nouă ediţie a Campionatului Mondial de Tăiat Lemne. Echipa naţională a României a participat cu patru sportivi la întrecerea din Olanda, în concursul pe echipe, dar şi la individual, prin orădeanul Botond Nagy, în acelaşi timp şi selecţionerul tricolorilor.

Din proba pe echipe românii au ieşit cel mai bine, pentru că au reuşit să se claseze chiar pe locul pe care îl sperau înainte de startul competiţiei. Tricolorii au fost eliminaţi de către Noua Zeelandă, cea care a devenit vicecampioana mondială, în timp ce aurul mondial l-a cucerit naţionala Australiei. “Pe echipe au participat primii cinci sportivi din România, patru titulari şi o rezervă, iar la final am reuşit să terminăm pe locul 15. Este o poziţie mai mult decât mulţumitoare, pentru că noi ne-am dus în Olanda cu gândul de a termina chiar pe acest loc. Este o poziţie reală, cea pe care am ocupat-o acolo şi suntem bucuroşi că ne-am clasat deasupra Norvegiei, Danemarcei, Italiei sau Ungariei. Noi facem parte din Grupa A, cea a naţionalelor mai slab cotate şi suntem mulţumiţi de acest rezultat. Vom primi şi o sumă de bani ca premiu, dar încă nu ştim valoarea ei, dar nici noi şi nici sponsorii noştri nu ne aşteptam la un loc mai bun.

Oricum, am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Ne trezeam dimineaţa pe la ora 06:00 şi ne pregăteam cam opt, nouă ore pe zi. Am reuşit să tăiem 120 de metri cubi de lemne în trei luni”, a declarat, pentru România Liberă, Botond Nagy, căpitanul, selecţionerul şi campionul naţional al României la acest sport.

Interviuri la Eurosport

Tricolorii au trecut peste şase probe în concurs şi trebuiau să taie lemnele, cu diferite instrumente, într-un timp cât mai scurt. Aceleaşi probe au fost şi la competiţia individuală, acolo unde doar Botond Nagy a reprezentat România. Bihoreanul a fost, însă, cel mai ghinionist dintre participanţi. “Pentru a ajunge printre cei mai buni trebuia să trec de calificări, lucru pe care nu l-am reuşit. Au obţinut calificarea primii 16, iar eu am terminat pe locul al 17-lea, primul sub linie. Am fost la doar trei sutimi distanţă, un lucru extrem de dezamăgitor. M-am descalificat la o probă, cea cu super-motoferăstrăul, iar dacă luam măcar un punct acolo reuşeam să trec mai departe. Am făcut nişte greşeli elementare, care m-au costat, dar am trecut repede peste această dezamăgire odată cu rezultatul obţinut la proba pe echipe”, a mai spus cel mai bun tăietor de lemne din România. Performanţa pe echipe a românilor nu a fost trecută cu vederea nici de către organizatori, dar nici de către canalul Eurosport, cel care va avea un calup de şase difuzări luna viitoare despre acest campionat mondial.

Cea mai mare surpriză pentru români a fost prezenţa unei mini galerii venită chiar din ţară. “Am fost apreciaţi de către toată lumea, iar cei de la Eurosport chiar ne-au luat şi interviuri. Am fost încântaţi, însă, de faptul că noi am avut cei mai tari suporteri. Au venit aproximativ 50 de fani să ne susţină din Piatra-Neamţ, Târgu-Jiu, Timişoara şi Bucureşti, pe lângă cei din Bihor. Acest lucru ne-a surprins foarte mult, pentru că la prima mea participare la un campionat mondial, în 2009, am avut trei suporteri. A fost o muncă enormă pentru acest loc 15, pentru că noi existăm doar de trei ani în acest sport, în timp ce ţările puternice au o tradiţie de 30, 40 de ani”, a conchis Botond Nagy.  


Record mondial

La competiţia din Olanda a fost doborât şi un record mondial la proba de Springboard, aşa-numita “proba supremă” a acestui sport, datorită tehnicii precise pentru doborârea buşteanului, care are un diametru de 27 de centimeri. “Un sportiv a reuşit să taie buşteanul în 38 de secunde, iar eu am reuşit acest lucru într-un minut şi 30 de secunde, dar cu acest timp am fost pe locul şapte”, a declarat Botond Nagy.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...
Ultima oră
Pe aceeași temă