0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialStop VIOLENŢEI DOMESTICE. Activistele le-au cerut autorităţilor să ia măsuri

Stop VIOLENŢEI DOMESTICE. Activistele le-au cerut autorităţilor să ia măsuri

Numărul adăposturilor pentru victimele violenţei domestice a scăzut, în timp ce cazurile de violenţă au crescut, atrage atenţia Centrul FILIA, organizaţie care apără drepturile femeilor în România, într-un comunicat remis redacţiei.

În acest context, activistele au organizat vineri flasmob-uri în faţa instituţiilor care au atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor. „Eu sunt machiată. Ea poate nu. Ajunge! Cerem responsabilitate şi coordonare inter-instituţională”, a fost mesajul activistelor de la Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA pentru autorităţile publice.

În 2011, s-au înregistrat 12.205 de cazuri de violenţă în familie, o creştere cu 5.38% faţă
de datele înregistrate în 2010-
de 11.582 de cazuri de violenţă în familie. Din numărul total de cazuri, 55.15% dintre victime sunt femei, însă procentul reprezentat de victimele femei peste 18 ani creşte la 91.4%, se arată în comunicatul FILIA.

Citeşte şi Societatea civilă atrage atenţia asupra hărţuirii stradale, printr-o expoziţie colectivă deschisă în weekend

De asemenea, în 2011, erau 59 de centre pentru victimele violenţei, a căror capacitate se ridică la 673 de locuri.  Raportat la numărul de victime adulte înregistrat, doar 47.46% ar fi putut beneficia de un loc în adăposturi. În opt judeţe nu există nici un adăpost pentru victimele violenţei în familie, situaţie care a rămas neschimbată faţă de anii 2010 şi 2009, chiar dacă numele judeţelor variază. Înschimb, există o diminuare cu 26 de locuri disponibile în adăposturi faţă de numărul total înregistrat în 2010, precizează activistele în comunicatul remis redacţiei.

Centrul FILIA atrage atenţia că nu este suficientă modificarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, din luna martie a acestui an, mai cu seamă din cauza tragediei petrecute la coaforul „Perla”, când o femeie a fost împuşcată de soţul ei, pentru că ea voia să divorţeze de el.

Citeşte şi Detaliile crimei de la Perla

Astfel, victimele violenţei în familie pot fi sprijinite doar dacă este implementat cadrul legislativ actual, atrage atenţia FILIA. „Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie” şi „Planul operaţional pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului violenţei în familie pe perioada 2013-2017″ trebuie implementate.
Cerem instituţiilor să îşi asume responsabilităţile pe care le au în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Cerem guvernanţilor să bugeteze corespunzător activităţile prevăzute în Planul operaţional”, se arată în comunicatul remis RL.

Acţiunea centrului FILIA face parte dintr-o campanie de vizibilizare a violenţei împotriva femeilor, desfăşurată în apropiere de ziua de 25 noiembrie, Ziua Internaţională de luptă împotriva Violenţei asupra Femeilor.

De asemenea, şi Ministerul Muncii şi Familiei a demarat o campanie de conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice privind violenţa în familie. Campania se va desfăşura sub forma unor conferinţe care vor fi organizate în opt oraşe, respectiv Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Târgovişte, Sibiu, Cluj, Craiova, Timişoara şi a unei caravane intitulate „Toleranţă zero faţă de violenţa în familie”, care va sta câte o zi în cele mai aglomerate locuri publice din 30 de localităţi din ţară, până în 20 decembrie.

Cele mai citite

Un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei a tăiat cablul electric Estlink 2 între Finlanda și Estonia

Finlanda a oprit un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei, care ar fi tăiat cablul Estlink 2. Autoritățile finlandeze investighează un petrolier care face parte...

Casa din „Home Alone” a fost achiziționată chiar de Crăciun, la 7 luni după listare

Casa care a devenit un simbol al filmului „Home Alone/Singur acasă” și-a găsit un cumpărător, la doar câteva zile după sărbători, potrivit USA Today. Situată...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă