12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialStiri pe scurt

Stiri pe scurt

80 milioane de euro pentru biblioteca

In sedinta de guvern din 20 februarie s-a aprobat acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 78,2 milioane de euro, destinat finantarii proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice ale Romaniei.
Prima faza a proiectului consta in reabilitarea monumentelor istorice care adapostesc institutii de cultura. Statul va dispune de 80 milioane de euro pentru Biblioteca Nationala si va demara in primavara acestui an toate procedurile. Primele proceduri de licitatie si primele lucrari vor incepe in aproximativ doua luni, urmand ca toate obiectivele sa fie finalizate in circa trei ani din momentul receptarii primelor sume din imprumut.    
(Doinel Tronaru)

Festival de Muzica Veche la Miercurea Ciuc

In perioada 15-22 iulie, la Miercurea Ciuc se va desfasura o noua editie a Festivalului de Muzica Veche.  Festivalul a luat fiinta in 1980, ca o manifestare colectiva a formatiilor de profil din Transilvania. Fondatorii au considerat ca fiind muzica veche creatia muzicala a epocilor trecute, interpretata pe instrumente de epoca, respectiv copiile lor moderne, in maniera istorica. "Muzica veche, in sens general, este un concept lax, care cuprinde creatii si practici muzicale din trecutul mai indepartat. Oricare opera a lui Bach este o muzica veche, tot asa si stilul vechi al cantecului popular maghiar, descoperit de Béla Bartók in bazinul Ciucului si al Gurghiului, in 1907, sau muzica de cult lamaista din Tibet", spune Francisc László, directorul festivalului. Printre seriile tematice ale festivalului se numara "Shakespeare in muzica", in cadrul careia vor fi prezentate spectacole dramatice muzicale.     

Finantarea Schitului "Prodromu" de la Muntele Athos

Plenul Senatului a adoptat recent o initiativa legislativa a PNL prin care se acorda anual 250.000 de euro de la bugetul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pentru sustinerea financiara a Schitului romanesc "Prodromu" de la Muntele Athos. Cheltuielile ar trebui sa acopere lucrari de restaurare, reparatie si intretinere a cladirilor din incinta si a celor patru biserici, realizarea de materiale cu caracter de promovare, precum si pentru sustinerea activitatii monahilor acestui asezamant.

Ministerul Culturii din Slovacia a fost amendat

Oficiul slovac impotriva monopolurilor a anuntat amendarea cu 8.700 de euro a Ministerului Culturii (MC) din Slovacia, pentru ca a favorizat agentia nationala de presa TARS pe piata de profil, in detrimentul altor agentii. Pe langa agentiile internationale, trei agentii de presa care ofera servicii in slovaca sunt prezente pe piata acestei tari. Doua agentii sunt slovace – cea nationala, TASR – si una privata – SITA -, plus una ceha – CTK. MC din Slovacia a mai primit, in martie 2006 o amenda in valoare de 5.800 de euro pentru o practica similara. Nefiind de acord cu aceasta amenda, MC slovac va apela in acest caz la justitie.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă