33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialStiri pe scurt

Stiri pe scurt

Primar corupt
Vladimir Nikolaev, primar al Vladivostokului, cel mai mare oras din Extremul Orient rus, a fost suspendat temporar din functie ca urmare a unei cereri a parchetului care il acuza de coruptie generalizata. El a fost acuzat de implicare in afaceri pe piete ilegale afectand patrimoniul orasului si pe cel al unei linii aeriene locale. Nikolaev a mai fost condamnat la 15 luni de inchisoare pentru ca a amenintat cu moartea un om de afaceri local si a batut un responsabil sportiv in 1998.

Rata si berea
Un chinez sustine ca rata sa este mare bautoare de bere si intelege tot ceea ce i se spune. Barbatul isi scoate zilnic rata la plimbare prin oras, aceasta urmandu-i toate indicatiile de circulatie. Iar "dupa ce mananca, ii trebuie neaparat un bol plin cu bere, altfel nu e fericita", a mai explicat chinezul.

Restitutii sau compensatii
Premierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a promis rezolvarea problemei proprietatilor ce au apartinut victimelor Holocaustului. Proiectul de lege prevede o compensare in limita a 15% din valoarea proprietatilor confiscate, dar proprietarii – atat evrei, cat si neevrei – au respins actuala formula care se refera la toate proprietatile expropriate, fie in timpul regimului nazist, fie sub cel comunist. Este pentru prima oara cand proprietarii etnici polonezi prezinta un front comun cu cei evrei in fata autoritatilor de la Varsovia, a relatat BBC.

Scut
Cehia va oferi, pana la sfarsitul lunii, un raspuns cererii Washingtonului de a amplasa pe teritoriul sau o statie radar pentru scutul american antiracheta, a anuntat ministrul de Externe Tomas Pojar. Proiectul prevede amplasarea unei statii radar in Cehia si o baza pentru lansarea de rachete de interceptie in Polonia. Guvernul polonez a raspuns deja pozitiv cererii SUA, in timp ce Praga a declarat ca documentul ceh va fi "mai detaliat" decat cel al Varsoviei.

Temelin
Circa 2.000 de litri de apa continand substante radioactive s-au scurs de la controversata centrala nucleara ceha de la Temelin, insa nu au afectat mediul inconjurator, a anuntat purtatorul de cuvant Milan Nebesar despre scurgerea produsa la unitatea nr. 1 a centralei. Acesta a adaugat ca unitatea 2 a functionat normal. Incidentul a fost adus la cunostinta autoritatilor cehe si austriece.

Uraniu in gradina
Ministrul Mediului din landul german Saxonia Inferioara (nord-vestul Germaniei), Hans-Heinrich Sander, a anuntat descoperirea a 110 grame de uraniu imbogatit in gradina unei persoane din localitatea Lauenförde. Provenienta substantei aflate intr-un recipient de otel va fi stabilita dupa examinari de laborator. Proprietarul gradinii a incercat ani de zile sa atraga atentia autoritatilor cu privire la uraniul din gradina sa, dar nimeni nu i-a dat crezare. Pierzandu-si rabdarea, omul i-a trimis, in ianuarie, o scrisoare cancelarului Angela Merkel, dupa care guvernul regional a acordat atentie cazului.

Cele mai citite

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...
Ultima oră
Pe aceeași temă