12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSteagul negru flutură la Kobane

Steagul negru flutură la Kobane

 

Loviturile aeriene din nordul Siriei, care au loc sub comanda SUA, nu au reuşit să întrerupă înaintarea forţelor Statului Islamic (SI) care au înconjurat un oraş-cheie la frontiera turcă, ridicând semne de întrebare privind strategia occidentală menită să învingă mişcarea jihadistă. La două săptămâni de când Pentagonul şi-a extins campania aeriană din Irak la Siria vecină pentru a încerca să distrugă SI în bastioanele deţinute în cele două state, combatanţii kurzi susţin că această campanie de bombardament aerian nu a avut un impact serios pentru a bloca progresul jihadiştilor.

Purtătorul de cuvânt al combatanţilor kurzi din Siria a declarat că jihadiştii Statului Islamic sunt la marginea oraşului Kobane reuşind să scape de loviturile aeriene occidentale. Drapelul Statului Islamic a fost văzut luni fluturând deasupra unei clădiri din partea estică a localităţii Kobane, al treilea oraş kurd din Siria, asediat de câteva zile. În noaptea de duminică spre luni, combatanţii kurzi au respins un atac nocturn al SI după lupte violente soldate cu 19 morţi de partea kurdă şi 27 de partea jihadistă. Teroriştii islamişti nu au reuşit să intre în oraşul din care 90% din locuitori au fugit din calea lor. Ofensiva SI în regiune a făcut sute de morţi în ambele tabere, din 16 septembrie, arată Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), precizând că circa 300.000 de localnici au fugit din casele lor din care 180.000 au găsit refugiu în Turcia. „Loviturile aeriene singure nu sunt suficiente pentru a combate SI la Kobane” susţine Idris Nassan, purtător de cuvânt principal pentru combatanţii kurzi care încearcă cu disperare să apere reduta strategică de invazia radicalilor islamişti. „Ei asediază oraşul din trei părţi şi avioanele de luptă nu reuşesc să îi lovească pe toţi”.

Unităţile SI au reuşit să ajungă la circa doi km de centrul oraşului kurd, având loc lupte în oraş şi Nassan precizează că jihadiştii, care în acest weekend au generat un nou val internaţional de indignare după asasinarea ostaticului britanic Alan Henning, sunt prea numeroşi şi nu se lasă intimidaţi de atacurile aeriene ale avioanelor americane de luptă. SI şi-a adaptat tacticile la loviturile militare aeriene. „De fiecare dată când un avion se apropie, îşi lasă poziţiile, se dispersează şi se ascund. Avem nevoie de susţinere la sol. Avem nevoie de arme grele şi de muniţie pentru a-i respinge şi a-i învinge”.

La Washington, „vulturii” militari continuă să pledeze în favoarea intensificării războiului în Siria şi în Irak şi a desfăşurării de trupe americane la sol, o mişcare pe care preşedintele Barack Obama o respinge în continuare. „Strategia bombardamentelor aeriene nu va duce la distrugerea SI”, a declarat senatorul din Carolina de Nord, Lindsey Graham pentru CNN. „Nu puteţi distruge SI fără o componentă la sol”, a precizat el subliniind că formarea combatanţilor neexperimentaţi din Armata siriană liberă (opoziţia faţă de regimul Assad) în Arabia Saudită ar fi o soluţie militară periculoasă şi va „conduce la abaterea lor”. Declaraţiile sale au fost reluate la Londra de fostul şef al Statului Major, generalul Sir David Richards. „Puterea aeriană nu va fi suficientă pentru câştigarea unei campanii ca asta, nu este cu adevărat o operaţiune de luptă contra terorismului. Este vorba de un inamic neconvenţional în ce priveşte armura, rezervoarele, artileria… este foarte bogat, ţine piept şi se va bate”.

Agent francez în rândurile Al Qaeda?

Potrivit sitului american McClatchy DC News, un fost agent francez al serviciilor secrete ar lupta în Siria în cadrul Frontului Al-Nosra, aripa siriană a nebuloasei teroriste. Potrivit acestui sit, al treilea cel mai mare grup de presă din SUA dar care rămâne controversat în ochii specialiştilor, loviturile aeriene americane lansate luna trecută în Siria vizau în special un fost agent secret al Direcţiei generale de securitate externă (DGSE). Omul, un expert în explozibili, ar fi activat în Afganistan şi în Siria în cadrul Al Qaeda, în Siria alăturându-se Al-Nosra. Sursa citată precizează că ex-agentul secret francez a supravieţuit la 47 de lovituri cu rachete de croazieră. Fuga lui în favoarea Al Qaeda este descrisă de doi agenţi europeni din servicii de informaţii, ei precizând că este „una din cele mai periculoase” de la debutul luptelor. O sursă a rebelilor sirieni susţine că el se află în fruntea unui grup de cinci jihadişti care luptă în apropierea unei moschei din vestul Siriei.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă