21.1 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeSpecialStatul Maldive a decis să se retragă din organizaţia Commonwealth, a fostelor...

Statul Maldive a decis să se retragă din organizaţia Commonwealth, a fostelor colonii britanice. Care sunt motivele invocate

Insulele Maldive au comunicat retragerea din cadrul Comunităţii Naţiunilor, numită în mod uzual, Commonwealth, din cauza criticilor din partea organizaţiei în privinţa autoritarismului şi corupţiei din acest mic stat insular, informează vineri presa internaţională citată de Mediafax.

Comunitatea Naţiunilor este o organizaţie formată din 53 de state, majoritatea foste colonii britanice. Insulele Maldive au anunţat că vor părăsi organizaţia, care anunţase anterior suspendarea statului maldivian.

“În mod regretabil, Commonwealth-ul nu a recunoscut progresul şi realizările întreprinse de Insulele Maldive în cultivarea unei culturi democratice în interiorul statului şi în consolidarea instituţiilor democratice”, conform unei declaraţii a Ministerului de Externe.

“Grupul de acţiune Commonwealth pare să fie convins că Maldive, din cauza înaltei reputaţii de care statul se bucură pe plan internaţional şi poate şi a faptului că este o ţară mică căreia îi lipseşte puterea materială, ar putea fi un obiect vulnerabil care poate fi exploatat”, potrivit aceluiaşi comunicat al Ministerului de Externe.

Maldive a devenit în anul 2008 un stat democratic cu un sistem politic pluripartid. În ultimii ani au escaladat însă îngrijorările în privinţa încălcării drepturilor omului, corupţiei, libertăţii judiciare şi detenţiei oponenţilor politici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul aprobă astăzi OUG pentru mărirea salariilor profesorilor

Ședința de Guvern din data de 1 iunie 2023 are pe ordinea de zi și Ordonanța de Urgență care va reglementa mărirea salariilor profesorilor. Actul...

Procurorii nu vor să crească vârsta de pensionare. S-ar produce discriminări între magistrați

Procurorii din mai multe structuri centrale au criticat inițiativa Guvernului României de a crește vârsta de pensionare la magistrați, susținând că o asemenea decizie...

Ministerul Sănătății vrea mai multe locuri în specialitatea Medicină de familie

Ministerul Sănătății caută soluții pentru ca România să poată forma mai mulți medici în specialitatea Medicină de familie. În acest scop, Ministerul Sănătăţii a solicitat...
Ultima oră
Pe aceeași temă