13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialStatiuni curate, comert civilizat, concursuri si recitaluri extraordinare

Statiuni curate, comert civilizat, concursuri si recitaluri extraordinare

Deoarece sezonul estival 2006 bate la usa, Primaria Mangalia se pregateste intens sa intampine primii turisti. Pentru ca atat pe parcursul verii, cat si in extrasezon zonele turistice sa aiba un aspect civilizat, la nivel local au fost luate o serie de masuri. Primarul municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus, ne-a prezentat noile reglementari, cat si oferta turistica a verii ce se apropie.

– Ce actiuni sunt incluse in prima etapa de pregatire a sezonului din acest an?
– Chiar in aceste zile, atat in oras, cat si in statiuni se deruleaza un amplu program de curatenie generala. Acesta consta in mai multe lucrari care au ca termen de finalizare jumatatea lunii in curs. In colaborare cu societatea de salubrizare a orasului, sunt ridicate deseurile menajere dezorganizate, se toaleteaza copacii, iar spatiile verzi sunt rearanjate. Vor fi plantati zeci de copaci si flori cu care vor fi ornamentate atat spatiile verzi ale parcurilor, cat si strazile municipiului. Astfel de actiuni se executa anual la Mangalia, astfel ca atat localnicilor, cat si vizitatorilor sa le faca placere sa se plimbe in oras si statiuni.
– Ce alte proiecte au fost initiate si se deruleaza in prezent?
– Cel mai important dintre ele se refera la adoptarea unui nou regulament de organizare si functionare a agentilor economici cu activitati sezoniere. Deoarece ne-am propus sa stopam comertul haotic, care agasa turistii, am venit cu masuri mai dure. In primul rand, constructiile improvizate si inestetice cum ar fi tarabele ruginite, standurile uzate sau chiar mesele din lemn vor disparea. Agentii economici nu vor mai putea functiona oriunde doresc, astfel ca trotuarele si caile de acces catre plaja sa ramana libere. Pe de alta parte, nu vom mai tolera ca intreprinzatorii sa subinchirieze portiuni din spatiile lor altor patroni din alte judete. Nu in ultimul rand, cei care vor functiona in perioada sezonului estival au obligatia ca pana la sfarsitul acestei luni sa finalizeze lucrarile de reparatii si modernizari. De asemenea, trebuie sa incheie contracte cu societatea de salubrizare, astfel ca perimetrele hotelurilor si teraselor sa nu mai fie ticsite cu gunoaie. In cazul in care nu se vor conforma, nu le vom elibera autorizatii.
– Stiu ca sunt probleme cu iluminatul public in zonele turistice…
– Din pacate, exista destule probleme la acest capitol, dar pe care speram sa le solutionam intr-un timp cat mai scurt. Am reusit, zilele trecute, sa discut cu reprezentantii Electrica pe aceasta tema. Acestia s-au angajat ca vor face interventii in zona Neptun-Olimp, unde sunt destule conuri de um-bra, urmand ca municipalitatea sa execute lucrari in oras si restul statiunilor.
– Care este noutatea verii?
– Dorim sa atragem turistii cu activitati de agrement mai diversificate decat pana acum. Ne vom preocupa ca parcurile de distractii din Saturn si Venus sa fie mai bine utilate, astfel ca numarul celor ce le vor vizita sa fie cat mai mare. Nu in ultimul rand, lucram la un amplu program de manifestari deja cunoscute atat in tara, cat si in strainatate care, mai mult ca sigur, nu-i vor lasa indiferenti pe turisti.
– Care este agenda actiunilor pe termen scurt?
– Prima manifestare o reprezinta “Lumina de la malul marii”, ce se va desfasura, ca si in anii trecuti, pe plaja Mangalia. Deja se lucreaza la reconditionarea altarului special realizat pentru oficierea slujbei de Inviere. Cu toate ca initiativa a generat numeroase comentarii acide, evenimentul s-a bucurat inca de la prima editie de un real succes. Ca o noutate, in deschidere corul “Callatis Junior” din oras va sustine un recital de cantece religioase. In perioada 19-28 mai va pleca in mai multe tari din Europa caravana “Eu am ales Mangalia”, acesta fiind, de altfel, sloganul cu care vor fi intampinati in sudul litoralului turistii romani si straini. In acest interval, delegatia Primariei Mangalia va distribui carduri cu facilitati si va organiza preselectii pentru stabilirea participantelor la concursul Miss Diaspora 2006. Evenimentul cel mai important al sezonului este, de departe, Festivalul Callatis, la care lucram inca de pe-acum, astfel ca totul sa mearga fara probleme. Mai mult, exista mari sanse ca intr-una dintre seri sa sustina un concert extraordinar interpreta Vaya Con Dios. Asa cum se stie deja, fiecare seara a festivalului va avea specificul ei, tocmai pentru a acoperi toate genurile muzicale, de la cea populara pana la rock si latino. Nu in ultimul rand, vom extinde concursul de artificii, lansat vara trecuta.
– Ce modalitati de promovare a statiunilor sudice vor mai fi abordate?
– Chiar in aceste zile, am demarat o astfel de campanie. Mai precis, postere de mari dimensiuni ce poarta noul slogan vor fi lipite pe microbuzele ce circula in alte judete ale tarii. De asemenea, ne pregatim sa repunem in functiune cele doua puncte de informare aflate la Mangalia si in statiunea Neptun.
– Derulati programe de finantare externa?
– Din fericire, doua dintre proiectele PHARE pe care le-am depus au primit unda verde. Este vorba despre reabilitarea Portului Turistic, precum si a cordonului Saturn-Vernus, care, pe langa infrastructura, va cuprinde construirea unui impresionant parc de distractii. Paralel, in colaborare cu Ministerul Turismului, lucram la strategia de dezvoltare durabila a municipiului. O buna parte a acesteia vizeaza revigorarea turismului. Astfel, am contactat o firma de specialitate din strainatate care va realiza un studiu pe aceasta tema. Dorim sa aflam ce gen de activitati de agrement s-ar putea derula cu succes in aceasta zona, urmand sa stabilim prioritatile. Daca specialistii ne vor spune sa amenajam un teren de golf sau un complex de fantani arteziene, ne vom conforma, deoarece principalul obiectiv il reprezinta atragerea unui numar cat mai mare de turisti.

Cele mai citite

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă