19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialStatistică. Doar o treime dintre alegătorii din estul Ucrainei votează la scrutinul...

Statistică. Doar o treime dintre alegătorii din estul Ucrainei votează la scrutinul din 25 mai. Petro Poroşenko, favorit la președinție

Prooccidentalul Petro Poroşenko este, conform sondajelor, în poziția de mare favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale din Ucraina. Însă doar o treime dintre alegători din estul rusofon al țării, devastat de o insurgenţă separatistă sunt dispuşi să participe la scrutinul din 25 mai.

"Din nefericire, situaţia este de aşa natură în prezent că doar 36 la sută dintre alegători sunt pregătiţi să meargă la urne", a declarat pentru AFP Valeri Hmelko, directorul institutului de sociologie Kmis comentând ultimul sondaj realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.022 de persoane, arată Mediafax.

Potrivit acestei anchete, 32,2 la sută dintre persoanele intervievate nu vor participa la vot, iar 31,5 la sută "nu ştiu pentru cine să voteze" şi vor boicota cel mai probabil scrutinul, potrivit lui Hmelko.

La ultimele alegeri prezidenţiale din 2010, câştigate de prorusul Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie, rata de participare în regiunile Lugansk şi Doneţk a fost de peste 70 la sută.

Favoritul cursei este regele ciocolatei, miliardarul Petro Poroşenko, cel care a susţinut făţiş contestarea proeuropeană de la Kiev ce a condus la îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici (33,7 la sută), urmat de Iulia Timoşenko, una dintre figurile proeminente ale "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004 (5,9 la sută). Prorusul Serghei Tighipko se află pe locul al treilea, cu 4,1 la sută.

Două regiuni din est, Doneţk şi Lugansk, sunt în mare parte controlate de peste o lună de insurgenţi proruşi înarmaţi, care au decretat în această săptămână "suveranitatea" acestor teritorii după un referendum privind independenţa, considerat ilegal de Kiev.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă