18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialStaţia de epurare Eforie Sud, model pentru atragerea de fonduri europene

Staţia de epurare Eforie Sud, model pentru atragerea de fonduri europene

Peste 40 de operatori regionali din România, implicaţi în diverse programe operaţionale sectoriale cu finanţare europeană au vizitat, ieri, staţia de epurare ape uzate inaugurată, recent, la Eforie Sud.

În perioada 4–9 iunie 2013, la Constanţa se desfăşoară Reuniunea Operativă cu operatorii regionali de apă, precum şi Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, evenimente la care participă reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţărilor Europene, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Academiei Române şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor Publice, precum şi reprezentanţii celor mai mari operatori regionali de la nivel naţional. Întâlnirile din cadrul celor două evenimente se axează pe implementarea şi derularea programelor cu finanţare europeană nerambursabilă din cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale de Mediu.

Plecându-se de la premiza că SC RAJA SA derulează unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, în cadrul întâlnirii Comitetului de Monitorizare a fost programată şi o vizită de lucru/schimb de experienţă la Staţia de Epurare Eforie Sud. La întâlnire au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, BERD. Schimbul de experienţă a debutat prin prezentarea planului Staţiei de epurare ape uzate. “Este o mândrie pentru societatea noastră că am primit vizita acestor oficialităţi, vizită care nu face altceva decât să confirme implicarea şi devotamentul nostru în realizarea acestor programe cu finanţare europeană. Staţia de epurare Eforie Sud este una dintre cele mai moderne din ţară, cu un impact semnificativ asupra populaţiei din zonă, mai ales dacă avem în vedere şi faptul că vorbim de o zonă turistică în plină desfăşurare. RAJA are cea mai mare valoare luată pe Programul Sectorial de Mediu”, a spus purtătorul de cuvânt S.C.RAJA S.A., Irina Oprea.

Exemplu de bune practici la Eforie Sud

După aflarea procesului tehnologic, oaspeţii au primit detalii corespunzătoare fiecărui departament din cadrul Staţiei de epurare. De precizat este faptul că toţi cei 42 de operatori prezenţi, ieri, la eveniment, au luat finanţări în cadrul Programului Sectorial de Mediu. “La Eforie Sud este o staţie cu impact concret asupra populaţiei, asupra potenţialului turistic al regiunii şi cu un impact tangibil pentru populaţia României. Aş dori să felicit S.C. RAJA S.A. Constanţa, care este unul dintre cei mai capabili operatori în domeniul apei din România şi care beneficiază de un pic mai mult de 200 de milioane de euro, cu investiţii complexe în curs de desfăşurare şi cu un management practic, făcându-ne să fim optimişti cu privire la capacitatea acestora de a finaliza toate investiţiile în timp util”, a precizat reprezentantul Comisiei Europene pentru România, Benoit Nadler.

Staţie pentru 140.000 de persoane

Proiectul “Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” este cofinanţat din Fondul de Coeziune, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice la data de 3 martie 2011, la valoarea de 139.739.789 lei. Staţia, inaugurată pe data de 29 aprilie 2013, are o capacitate maximă de 745 l/s, iar dimensionarea capacităţii tehnice de preluare ape uzate s-a făcut pentru 140.000 – populaţie echivalentă pe timp de vară şi 69.000 – populaţie echivalentă pe timp de iarnă. Obiectivul va prelua şi prelucra apele uzate din localităţile Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu. Lucrările au constat în demolarea parţială a fostei staţii, extinderea la capacitatea proiectată, dar şi introducerea treptei terţiare de epurare, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, stabilizarea aerobă şi deshidratarea nămolului. Prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate, Staţia de Epurare Eforie Sud a devenit una dintre cele mai moderne staţii de epurare din Romania. Finalizarea cu succes a contractului “Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare Eforie Sud” a devenit astfel un model de bune practici în derularea şi implementarea programelor/proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă. Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România, a declarat astăzi, cu ocazia vizitării Staţiei de Epurare Eforie Sud: “Dacă ar fi mai multe companii ca RAJA, România ar absorbi mai multe fonduri europene. Managementul activ de care a dat dovadă RAJA ne face să fim optimişti cu privire la capacitatea de finalizare a tuturor obiectivelor de investiţii cu bani europeni în timp util”.

Eveniment dedicat Zilei Mediului

“Suntem astăzi la Constanţa având două evenimente foarte importante. Un eveniment este sărbătorirea Zi­lei Mediului. În plus, suntem în vizită la acest obiectiv de investiţii finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, investiţie în care marea componentă este din surse nerambursabile, efectiv finanţate prin Fondul de Coeziune. Avem invi­taţi membri ai Comitetului de monitorizare, inclusiv reprezentanţi ai Comisiei Europene. Am venit să demonstrăm că astfel de obiective de investiţii sunt finalizate după înal­te standarde“, a menţionat directorul-general al Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Mediului, Ciprian Ghioc.

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă