6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialStatele Unite pot trimite soldați în România în număr nelimitat

Statele Unite pot trimite soldați în România în număr nelimitat

Numărul militarilor americani din România nu va mai fi limitat la 3000 de oameni, a decis astăzi Camera Deputaților.

Parlamentarii au abrogat astăzi Hotărârea Camerei Deputaților nr. 29, din data de 2 mai 2007, care preciza că „numărul maxim al membrilor forţelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3000”.

Expunerea de motive a deciziei de astăzi a deputaților precizează că Hotărârea 29 / 2007 a fost urmată de Legea 291 din 2 noiembrie 2007. Legea 291 se referă la „intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României”.

Legea 291 nu face nicio mențiune referitoare la limitarea numărului de militari străini care se pot afla în România. În această situație, prin corelarea prevederilor Hotărârii 29 / 2007 cu cele din Legea 291 / 2007, rezulta că SUA sunt singura țară care are o limită în privința numărului de militari pe care-i poate trimite în România. Deputații au rezolvat această discriminare anulând, astăzi, Hotărârea 29.

Chiar dacă deputații nu au discutat astăzi acest aspect, este evident că Hotărârea 29 / 2007, dacă era menținută, ar fi pus probleme colaborării politico-militare dintre România și SUA. Statele Unite au anunțat exerciții militare ample, de-a lungul anului 2015, în toate țările din estul Europei, ca răspuns la criza din Ucraina și pentru a contracara acțiunile Rusiei în regiune.

Citește și:   Foto: Operațiunea militară „Atlantic Resolve” se extinde în România

Începând din martie 2015, “seria de exerciții va continua din Estonia până în Bulgaria”, anunța, acum o lună, generalul locotenent Frederick Hodges, comandantul Forțelor Terestre ale SUA în Europa (US Army Europe).

Exercițiile militare planificate de NATO în România au fost deja acceptate de partea română, iar Ministerul român al Apărării a trimis militari care să se antreneze alături de camarazii din alte țări NATO. În cadrul exercițiilor NATO din România, cei mai mulți militari străini provin din SUA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...

Ce avantaje asigură țevile din inox pentru instalații sanitare

Se întâmplă frecvent ca persoanele care nu cunosc foarte bine metalele să nu ştie tot ce este este important despre aliaje și proprietățile acestora....

Soția lui Kirilo Budanov, șeful spionajului Ucrainei, ar fi fost otrăvită

Soția lui Kirilo Budanov, unul dintre cei mai importanți ofițeri din armata Ucrainei, ar fi fost otrăvită, susțin surse de la Kiev, citate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă