7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialStart la granturi pentru micile afaceri

Start la granturi pentru micile afaceri

Companiile care doresc să obțină finanțare pentru dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață pot aplica online. Programul Comerț 2016 a fost lansat ieri, bugetul pentru acest an fiind de aproximativ 21 de milioane de lei.

Programul are ca obiectiv sprijini­rea operatori­lor economici, socie­tăţi şi socie­tăţi cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare, în scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale acestora, pentru adaptarea la cerinţele determinate de sta­tutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creşterea nivelului de competitivitate, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, sporirea protecţiei consumatori­lor şi securităţii alimentare. Co­merț 2016 este implementat de Minis­terul Economiei, Comer­ţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), toate documentele necesare fiind încărcate pe www.aippimm.ro.

Astfel, aplicanţii vor depune online planul de investiţii sau, după caz, cel de afaceri, certificatele constatatoare, copia cărţii de identitate, situaţia financiară, bilanţul etc. Practic, aceştia trebuie să urmeze paşii online şi să completeze ceea ce se cere prin program. Evaluarea se va face automat. Ca noutate, faţă de anul trecut, documentele care anterior se cereau să se depună fizic la oficiile teritoriale se vor încărca pe site, scanate. Doar ulterior, la nivelul contractării, trebuie să vină cu dovada că nu au datorii la stat. “În cadrul Programului Comerţ și Servicii de piaţă sunt eligibili operatorii econo­mici / întreprinderi mici şi mijlocii, care au cel puţin 2 ani calendaristici de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de investiţii”, a precizat, pentru „România liberă“, secretarul de stat în cadrul MECRMA, Claudiu Vrânceanu. Acesta a explicat că banii pot fi accesați pentru “achiziţionarea de echipamente IT, tehnică de calcul, cititoare pentru cod de bare, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – inclusiv software-ul ­aferent, active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii, mobilier, autoutilitare și realizarea de pagini web”.

Conform lui Claudiu Vrân­ceanu, particularitatea Programului Comerţ şi Servicii de piaţă constă în capacitatea de a finanţa idei foarte variate, care aduc valoare adăugată economiei. Astfel, printre activităţile care pot primi finanţare se numără hoteluri și alte facilități de cazare similare, restaurante, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, producție cinematografică, video și de programe de televiziune și asistenţă medicală specializată.

 

Programul în cifre

 

Schema de minimis urmăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promo­vare a produselor şi serviciilor de piaţă şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2016 este de 21,049 milioane de lei.

Prin implementarea programului în anul 2016, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minimum 156 de beneficiari.  Schema de finanţare: alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2016, iar plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2016.

Ajutoarele de minimis pot fi cumulate cu ajutoare de minimis acordate în conformitate cu alte regulamente de minimis în limita plafonului de 200.000 euro (100.000 euro pentru întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost) echivalent în lei. Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisie.

Ieri, în prima zi în care Programul a fost deschis, până la ora 15, 260 de aplicanți se înre­gistraseră cu user şi parolă şi au completat planurile online de înscriere. Dintre aceştia, 30 au finalizat şi au trimis planurile completate şi documentaţia încărcată în aplicaţie.

Cele mai citite

Simona Halep o face praf pe Wozniacki: „Ar trebui să citească decizia mai bine. Şi dacă nu o înţelege, să i se traducă”

Simona Halep a revenit în România după ce săptămâna trecută a participat la turneul WTA de la Miami, primul de după ridicarea suspendării în...

Putin spune că atentatul de vineri de la Moscova a fost comis de „islamiști radicali” ce au vrut să fugă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....
Ultima oră
Pe aceeași temă