3.7 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecial"Stare de asediu" la Gleneagles

„Stare de asediu” la Gleneagles

Complexul hotelier de lux Gleneagles din Scotia a fost transformat intr-o adevarata fortareata pentru ca summitul G8 (grupul celor sapte state cel mai industrializate – Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA – si Rusia), care incepe astazi, sa se desfasoare in siguranta.

Aproximativ 10.000 de politisti, dintre care cel putin jumatate au sosit ca intariri din Anglia si Tara Galilor, au fost mobilizati pentru summit iar complexul Gleneagles a fost inconjurat de o dubla bariera metalica, in lungime de opt kilometri. Caile de acces au fost inchise, fiind permisa trecerea doar a delegatiilor oficiale, a personalului si a presei acreditate. Autoritatile locale s-au mobilizat inca de acum 18 luni pentru a pune la punct masurile de securitate exceptionale pentru cei opt lideri mondiali pe care ii gazduiesc.
Ingrijorarea este justificata, mii de manifestanti antiglobalizare sau sustinatori ai celor mai diverse cauze adunandu-se din intreaga lume la Edinburgh (la 70 km nord de Gleneagles), unde in ultimele zile demonstratiile au degenerat in violente. Ieri, aproximativ 100 de persoane au comparut in fata justitiei scotiene. Cei 100 au fost retinuti in cursul unor ciocniri violente pe strazile din Edinburgh luni dupa-amiaza. „Scopul protestatarilor nu a fost sa demonstreze in mod legal, ci sa provoace dezordine”, a declarat „numarul doi” din politia locala, Tom Halpin, citat de AFP. Potrivit aceleiasi surse, grupurile de militanti erau „foarte hotarate, bine organizate si coordonate”, in pofida aerului „bonom” al unora dintre protestatari. A fost necesara interventia scutierilor pentru a imprastia multimea care atacase fortele de ordine cu pietre, sticle, dar si bucati de lemn si de metal smulse din bancile din oras. Manifestantii ar fi dorit sa organizeze proteste si la Gleneagles, dar nu li se va permite sa treaca de oraselul Achterarder, aflat la aproximativ doi kilometri distanta.

„Riviera din Scotia”

Inconjurat de un parc de 353 hectare, complexul Gleneagles, construit in 1924 dupa modelul unui castel din Franta, le ofera celor opt cei mai puternici lideri ai lumii linistea si confortul de care au nevoie. Nici ziaristii nu ii vor deranja prea mult, centrul de presa fiind construit mai departe de cladirile principale. Luxul combinat cu dotarile ultramoderne din cele 256 de camere si 13 apartamente (cea mai „modesta” camera costand circa 500 de euro iar cea mai scumpa 2.400 de euro pe noapte), piscina-laguna in aer liber, sala de sport de 280 de metri patrati, centrul medical, sauna, cele patru restaurante si doua baruri in care poate fi degustat whisky evaluat la 300 de lire (aproximativ 450 de euro) sticla, buticurile de lux, terenurile de golf si alte dotari i-au adus complexului porecla de „Riviera din Scotia”.
In acest decor fastuos regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le va oferi diseara oaspetilor sai un dineu de la care nu vor lipsi mancaruri traditionale, in timp ce ziaristii vor fi invitati la o petrecere scotiana, unde se vor purta kilturi cu imprimeul ecosez special conceput pentru summitul G8, cu dungi rosii si violet si tonuri de verde pe fond albastru.

Cele mai citite

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide de Crăciun

Hotelul de gheață se află în topul Business Insider al celor mai frumoase atracții turistice din lume Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, una...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...

Elena Lasconi: Dacă CCR va anula de zece ori alegerile, eu voi candida și a 11-a oară

Liderul USR a făcut, sâmbătă, un apel ferm către cetățeni, să nu răspundă instigărilor unor politicieni Liderul USR, Elena Lasconi, a condamnat decizia Curții Constituționale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă