10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialStanculescu si Chitac fac apel la documente clasificate

Stanculescu si Chitac fac apel la documente clasificate

Generalul in rezerva Victor Stanculescu a depus la dosarul Revolutiei de la Timisoara mai multe documente declasificate care demonstreaza, in viziunea aparatorilor sai, ca, in urma
cu 19 ani, la Revolutie au participat persoane neidentificate, dotate cu echipamente de lupta sofisticate.

Personajele misterioase, impreuna cu fosti ofiteri USLA, ar fi tras in demonstranti. Conform avocatilor, persoanele neidentificate ar fi folosit armament diferit de cel al soldatilor Ministerului Apararii, fapt ce rezulta din declasificarea jurnalelor de lupta ale Ministerului Apararii. Cel care ar fi solicitat desecretizarea ar fi chiar Victor Stanculescu, pentru a demonstra ca nu se poate stabili clar cine e de vina pentru faptele petrecute la Timisoara. Senatorul Ioan Talpes, fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), argumenteaza ca la revolutia de la Timisoara au participat si cetateni straini care au creat diversiuni. "Din cunostintele mele, au existat straini care au fost prezenti la Timisoara. Daca s-ar desecretiza jurnalele Ministerului Apararii (MAp) si ale unitatilor Securitatii, s-ar vedea ca au fost consemnate acele situatii… Totul de acolo a fost organizat de personaje si de infiltrati", crede fostul sef al spionajului autohton.

Procurorul Dan Voinea, cel care s-a ocupat ani de zile de dosarele Revolutiei, spune ca nu a intalnit niciodata un strain implicat in reprimarea demonstrantilor de la Timisoara. "Avocatii pot sa spuna ca au fost si martieni la Timisoara… Ne prostituam cu succes in aceasta poveste. Nu avem nici un document, nici un martor din depozitia caruia sa rezulte ca au existat straini care au deschis focul in 17 decembrie la Timisoara. De victime nu intreaba nimeni nimic si luam apararea infractorilor", ne-a declarat Dan Voinea. Procurorul mai sustine ca jurnalele actiunilor de lupta s-au intocmit ulterior evenimentelor si, cel mai probabil, au fost clasificate chiar de generalul Stanculescu, ultimul ministru al Apararii numit de Nicolae Ceausescu. "Cu siguranta, tragatorii nu au fost straini. Este o incercare de mistificare", completeaza magistratul.
Aparatorul victimelor de la Timisoara sustine ca a cerut aceste documente (depuse ieri de partea adversa) de nenumarate ori, dar judecatorii nu le-au considerat necesare pentru elucidarea acestui dosar. "Dupa ce au fost acceptate, am solicitat actul prin care au fost desecretizate aceste jurnale de lupta. Se pune problema: cine le-a secretizat in 1990, cand Ceausescu era mort, si din ordinul cui au fost desecretizate acum? La aceste acte nu a avut acces nici Parchetul, lucru care mi se pare foarte grav", ne-a declarat avocata Liliana Poenaru.
Generalii (r) Victor Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati de judecatorii instantei supreme la cate 15 ani de inchisoare si degradare militara pentru rolul jucat in evenimentele de la Timisoara. In urma macelului din decembrie 1989, au rezultat 72 de morti si 253 de raniti grav.

SECRETOMANIE
» MAPN tine la secret documentele Revolutiei
Avocatul lui Stanculescu sustine ca documentele depuse astazi la instanta provin de la Ministerul Apararii. "Am facut o cerere la MApN, am indicat documentele care ma intereseaza. Initial mi s-a spus ca sunt clasificate, dupa care am cerut sa fie facute publice. Dupa o luna, m-am dus si le-am ridicat", ne-a declarat aparatorul Alice Draghici. Avocatul sustine ca in documentele respective apar persoane care nu au fost identificate sub aspectul numelui sau al provenientei. "Din documente nu rezulta ca ar fi romani sau straini", sustine Draghici.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă