12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSRI bagă la apă un “personaj fabulos” demn de filmele cu agentul...

SRI bagă la apă un “personaj fabulos” demn de filmele cu agentul 007

DIICOT a cerut Tribunalului Capitalei arestarea a doi traficanţi de cocaină, deţinuţi în Italia, pentru organizare de transporturi de ordinul sutelor de kilograme de droguri, pe relaţia America de Sud – Europa de Vest, din reţeaua lor făcând parte columbieni, români, bulgari şi italieni, titrează Mediafax.Poliţia Română afirmă că această reţea avea legături directe cu membri FARC (The Revolutionary Armed Forces of Colombia), dar şi cu membri din cadrul cartelelor columbiene, fiind cunoscută ca una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi, care, sub coordonarea liderilor – inculpaţii Banev Evelin Nikolov (48 de ani), zis “Brendo”, şi Radoslav Georgiev Atanasov (42 de ani) – a organizat transporturi de cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, pe relaţia America de Sud – Europa de Vest. “Brendo” e suspectat în mai multe ucideri de persoane în Bulgaria, fiind considerat o persoană extrem de periculoasă, potrivit anchetatorilor.

Potrivit DIICOT, reţeaua formată din cetăţeni columbieni, români, bulgari şi italieni, transporta drogurile cu iahturi, fiind ulterior transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională.

Inculpaţii au intenţionat ca parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România – Portul Constanţa.
În aprilie 2012, procurorii DIICOT au capturat 50 de kilograme cocaină, puritate 93%, în valoare de 6 milioane de euro, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării.

Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către DOS şi SRI. Procurorii DIICOT au cooperat în interesul soluţionării cauzei şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, din cadrul MApN precum şi cu ofiţerii Drug Enforcement Administration din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Autorităţile române au colaborat şi cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bulgaria şi cu autorităţile judiciare partenere din Grecia şi Italia.

Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile. În prezent, inculpaţii se află in stare de deţinere pe teritoriul Italiei, pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Cine e “Brendo”, mafiotul internaţional căruia “Constanţa” i-a purtat ghinion

“Brendo”, pe numele său real Evelin Nikolov Banev, s-a înscris la primul club sportiv de lupte la vârsta de 9 ani. Ulterior activează la clubul “Academic Sofia” şi câştigă mai multe competiţii internaţionale de wrestling cu Echipa Naţională de Lupte a Bulgariei. Banev a fost recompensat cu titlul de Maestru al Sportului la categoria de luptători categoria de sub 74 kg, aflându-se sub tutela legendarului luptător de greco-romane, Dimitar Dobrev, care a devenit campion olimpic în vara anului 1960.

După căderea comunismului “Brendo” a plecat peste hotare, unde s-a folosit de contactele internaţionale pe care şi le-a făcut în cursul carierei de sportiv de success, acumulând o avere de câteva sute de milioane de dolari în timpul bulei “dot-com”, conform profilului său de pe wikipedia. În Bulgaria “Brendo” e considerat o eminenţă cenuşie în domeniul jonglării cu fonduri speculative pe pieţele bursiere. În perioada de boom a industriei internetului, el a fost acţionar la “GeoCities”, companie achiziţionată de Yahoo în ’99 pentru 3,57 miliarde de dolari.

Primul scandal major în care a fost pomenit numele lui “Brendo” este asocierea în firma “East Finances Ltd” cu Ivan Todorov, alias “Doctorul”, cei doi fiind suspectaţi că în 1998 s-au aflat la originea dispariţiei misterioase a 6000 de baxuri cu ţigări şi a două tiruri cu cafea dintr-un depozit din Kazichene, generând o pagubă de $ 4.5 milioane de dolari.

Investitor de succes, Brendo a pus bazele firmei de leasing “Private Finance Union”, însă a fondat şi un număr de companii din sectoarele construcţiilor şi imobiliar.

Numele “Brendo” este legat de crima organizată din Bulgaria, de traficul de droguri şi de asasinate. Cu toate acestea, “Brendo” poate fi rareori văzut cu gărzi de corp, umblând de obicei singur sau cu prietenii, fără a-şi epata averea sau statutul. Apropiaţii îl descriu ca pe un personaj extrem de inteligent, precaut, şi grijuliu, asociatii săi susţinând cu tărie că acesta nu are nici o legătură cu clanurile mafiote din Bulgaria. Acesta nu este o persoană publică şi evită mass-media, cu excepţia unei apariţii surpriză în octombrie 2008, în populara emisiune matinală “Hello Bulgaria”, a postului Nova TV La aer, unde a făcut o declaraţie bombă, susţinând că a fost invitat în scris să se întâlnească cu Ministrul de Interne de la acea vreme, Rumen Petkov, care i-a cerut să depună mărturie mincinoasă împotriva fraţilor “Iliev”, temuţi lideri mafioţi implicaţi într-o mulţime de activităţi de crimă organizată, ce fac parte din aşa numitul grup de sportivi al “Speranţelor Olimpice”. La acea emisiune TV, “Brendo” a explicat că refuzul său de a coopera cu ministrul de interne este principalul motiv pentru acuzele de spălare de bani pe care autorităţile statului le-au adus împotriva lui.

În aprilie 2007, Procurorul general al Bulgariei îl acuză pe “Brendo” de organizarea unui grup criminal şi de spălare de bani. Ulterior, Banev este arestat, dar eliberat pe cauţiune. Scandalul “Brendo” revine în lumina reflectoarelor din nou în 2008, când Elveţia acceptă ridicarea “secretului bancar” în cazul său, trimiţând autorităţilor bulgare date despre conturile sale. Mai târziu a ieşit la iveală că de fapt Parchetul bulgar transmisese informaţii false omologilor elveţieni, minţind că “Brendo” este acuzat de trafic de droguri, când de fapt el era cercetat pentru spălare a banilor.

În septembrie 2009, Procurorul general iese public cu declaraţia că procesul împotriva lui “Brendo” se amână din cauza unor încălcări procedurale în timpul urmăririi penale, făcând referire probabil la “minciuna” procurorilor Bulgari în faţa autorităţilor elveţiene.

În aprilie 2010, Curtea Supremă de la Sofia ridică restricţia de călătorie împotriva lui “Brendo” pe motiv că în timpul urmăririi penale, procuratura a abuzat de autoritatea sa.

În luna mai 2012, trimiterea lui Brendo în judecată era încă tărăgănată de organele judiciare. În ceea ce priveşte cazul său, mass-media bulgară şi mai multe rapoarte ale Comisiei Europene au atras atenţia asupra acuzaţiilor nefondate şi a abuzului de putere din timpul urmăririi sale penale.

Înainte de publicarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene, ministrul de Interne bulgar şi vice prim-ministrul, Tzvetan Tzvetanov declară la mai multe canale de televiziune naţionale de la începutul lunii mai 2012, anunţând că e în desfăşurare operaţiunea “Regii Cocainei”, ce va duce la arestarea unor “figuri emblematice ale crimei organizate”. Câteva zile mai târziu, Banev este reţinut pentru 24 de ore pe “suspiciunea că el ar putea comite o crimă”. Ulterior, ministrul Tzvetanov dă interviuri în care susţine că “Brendo” a fost arestat din cauza unei solicitări făcute de Elveţia către Interpol, ministrul afirmând că “Ancheta din Elveţia are dovezi împotriva lui “Brendo” pentru traficarea a aproximativ 10 de tone de cocaină din America de Sud către Europa, precum şi pentru operaţiuni de spălare de bani, motiv pentru care i-au şi fost blocate conturile bancare din Elveţia”.

Câteva ore mai târziu, organele de urmărire penală ies public, negând vehement adevărul spuselor ministrului şi al forţelor de poliţie. Procurorul general Nikolai Kokinov confirmă faptul că nu există nici o comunicare internaţională a Interpol pentru reţinerea lui Banev pentru trafic de cocaină în Elveţia şi că în realitate investigaţia cu pricina e inexistentă.Mai mult, procurorul şef îl apără pe fostul campion la lupte, declarând că nu există nici o dovadă că Banev ar fi comis vreo crimă”.

Poliţia italiană l-a anchetat la rându-i pe “Brendo” pentru implicarea într-o reţea de trafic de cocaină pe scară largă, acesta fiind acuzat că a traficat peste 6.000 de kilograme de cocaină începând cu anul 2005, în colaborare cu celebra organizaţie mafiotă italiană “Ndrangheta”. Autorităţile italiene susţin că grupul livra cocaina spre Europa din Venezuela, Argentina şi Republica Dominicană la bordul unei “flotilă” de bărci rapide. “Brendo” este însă suspectat că ar realiza contrabandă la o scară mult mai mare decât au descoperit poliţiştii italieni, cantitatea traficată fiind de 40 de tone de cocaină pe an. în conformitate cu un italian anchetator de poliţie. În cursul acestei operaţiuni au fost arestate 30 de persoane în Italia, Bulgaria, Slovenia, Spania, Ţările de Jos, Finlanda şi Croaţia pe 4 iunie 2012, iar “Brendo” a fost extrădat în Italia pe 26 iulie 2012.

 

Profilul lui “Brendo” din acest text a fost creionat cu ajutorul informaţiilor de pe Wikipedia

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă