Președintele Igor Dodon a declarat că ar fi necesar ca limba rusă să fie introdusă în școlile din Republica Moldova ca disciplină obligatorie, așa cum a fost și până în anul 2014, potrivit site-ului rusesc de propagandă Sputnik News.
"Cred că este necesar să ne reîntoarcem la studierea obligatorie a limbii ruse în şcoli. A fost pur şi simplu transformată într-o activitate extracurriculară în urmă cu trei ani", a declarat Dodon pentru postul Rossiya 24 TV.
Preşedintele a mai adăugat că peste 90% din cetăţenii Republicii Moldova utilizează limba rusă.
Potrivit Codului Educaţiei din Republica Moldova, document adoptat în anul 2014, "statul garantează formarea şi dezvoltarea competenţei de comunicare eficientă în limba română, în limbile minorităţilor naţionale, după caz, şi cel puţin în două limbi de circulaţie internaţională în toate şcolile", astfel limba rusă a devenit limbă opţională, având un statut similar cu al celorlalte limbi străine.
Aceasta nu este singura declarație pe care Igor Dodon a făcut-o și prin care vrea să schimbe Republica Moldova.
Potrivit Deschide.md, Dodon a venit cu trei propuneri de reformare a modului în care elevii să absolve liceul. Prima prevede ca fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a susținut examenele de bacalaureat. A doua propunere menționează că liceenii care vor dori să susțină BAC-ul trebuie să depună o cerere în acest sens la administrația școlii. Până acum, făceau cerere doar cei care nu voiau să dea BAC-ul.
"Acum propunem să fie invers: să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul", specifică inițiativa prezidențială. În fine, a treia propunere prevede ca în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.