16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialSprijin din Ungaria pentru mitingul autonomiei secuieşti

Sprijin din Ungaria pentru mitingul autonomiei secuieşti

29 de autocare cu “turişti” au intrat prin vămile din vest pentru a participa la marele marş din Covasna în favoarea Ţinutului Secuiesc.

Zeci de mii de maghiari au participat ieri, în Covasna, la un mare marş pentru susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi împotriva proiectului de regionalizare gândit de Guvern. Participanţii sunt nemulţumiţi că Harghita şi Covasna ar urma să fie incluse într-o regiune administrativă dominată de români. În schimb, ei “reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum s-a stabilit în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”, potrivit unei proclamaţii citite de preşedintele Consiliului Naţional al Secuilor (CNS), Izsák Balázs, organizatorul oficial al manifestării, alături de UDMR.

Citeşte şi: UPDATE. MARŞUL pentru AUTONOMIE. CNS a numărat 120.000 de participanţi, autorităţile, 15.000

CNS cere Guvernului să fie atent la solicitările localnicilor, ameninţând, în caz contrar, cu „nesupunere civică“. „În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne vor determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp un dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se arată în proclamaţie.

Organizatorii aşteptau peste 100.000 de persoane, dar auto­rităţile au raportat că ar fi sosit doar 15.000, spre nemulţumirea CNS.

Trenul sabotat şi ajutorul ­rusesc

Mitingul a strânit o reacţie dură din partea deputatului PSD Bogdan Diaconu, care a cerut interzicerea unor astfel de manifestări. „Marşul secuilor de astăzi face parte din categoria manifestărilor antistatale şi antiromâneşti tot mai dese din ultima perioadă, iar acest tip de activităţi trebuie interzis prin lege“, afirmă parlamentarul. Bogdan Diaconu a anunţat că a înaintat deja un proiect în acest sens şi cere colegilor săi să-l adopte.

Citeşte şi: Budapesta: Miting de solidaritate cu marşul secuilor

Între timp, organizatorii marşului secuilor au acuzat autorităţile româneşti că au sabotat un tren care urma să aducă 1.000 de harghiteni la miting. Reprezentanţii companiei feroviare private, de la care UDMR şi CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, au anunţat că locomotiva s-a defectat cu puţin timp înainte de plecare şi au promis înlocuirea acesteia abia după două ore şi jumătate. “E de prost gust şi de ultimă speţă să invoci, în ultimul moment, o problemă tehnică numai de dragul ca aproximativ 1.200 de oameni să nu ajungă, aşa ceva nu s-a mai pomenit. Asta arată de ce este nevoie pentru zone importante din România de o descentralizare şi de o democraţie adevărată. Asta este o mânărie a siguranţei de stat şi nimic altceva”, a declarat deputatul Koroda Attila, care ar fi trebuit să plece la Covasna cu acest tren.

Lipsa harghitenilor a fost însă compensată de mai multe grupuri venite din Ungaria special pentru acest protest. Potrivit unor surse, 29 de autocare din ţara vecină au intrat pe la Vama Borş şi Vama Nădlac ieri dimineaţă şi au ajuns la Covasna. Aceleaşi surse consideră că manifestarea pentru autonomia Ţinutului Secuiesc s-ar fi bucurat de sprijinul Rusiei, care a dorit să ofere o demonstraţie de forţă autorităţilor române, în contextul în care în România începe la Deveselu construcţia scutului antirachetă american, împotriva căruia Kremlinul s-a pronunţat de mai multe ori public.

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă