10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSportul constantean in 2009

Sportul constantean in 2009

» Daca excludem fotbalul, Constanta s-a clasat in 2009 pe primul loc in Romania la performante interne si internationale.

» Doua echipe au reprezentat Constanta cu succes la competitiile nationale si internationale, insa au existat si formatii care au dezamagit, de la care se astepta mai mult.

Peste putin timp se incheie un nou an excelent pentru sportul constantean. Desi toata lumea este de parere ca ar fi putut fi mai bun, 2009 a adus si de aceasta data o serie de rezultate remarcabile pe plan intern si international. Intr-un
top neoficial, Capitala este singura care se lupta cu orasul de la malul marii pentru suprematie in Romania, asta doar daca includem in calcule echipele de fotbal. Pe scurt, la Constanta au sosit titlurile nationale la volei si handbal masculin, cele doua echipe reprezentandu-ne si in cupele europene, a fost obtinut, in premiera, titlul national la rugby in 7, precum si o serie de medalii la competitiile internationale.

Baietii sunt in top
Fara doar si poate, cele mai importante performante obtinute de sportul constantean in 2009 se datoreaza echipelor masculine de volei si de handbal. Aflate intr-o disputa de la distanta pentru titlul neoficial de cea mai buna echipa a litoralului, CVM Tomis si HCM Constanta si-au adjudecat titlurile nationale in Divizia A1 si respectiv Liga Nationala, "batalia" urmand sa continue si in sezonul viitor.
Un plus exista insa pentru voleibalisti. Acestia au reusit sa castige de doua ori Cupa Romaniei, in timp ce HCM nu a reusit sa se impuna in competitia secunda a handbalului intern. Totodata, realizarile celor de la CVM Tomis pe plan european sunt mai bune decat cele ale handbalistilor. Tomitanii au adus la Constanta medaliile de bronz in Cupa Challenge, in timp ce Toma si compania au parasit Europa in sferturile de finala ale Cupei Cupelor. Toate acestea s-au intamplat insa in sezonul 2008/ 2009. Sezonul 2009/2010 a gasit insa o echipa a HCM mult mai motivata si dornica de performanta. In timp ce CVM a pierdut calificarea in optimile CEV Cup la volei, HCM a uimit Europa handbalistica prin prestatiile din grupele Ligii Campionilor. Constantenii au invins marile forte ale Batranului Continent, Montpellier si Pick Szeged, si au devenit favoriti pentru calificarea intre cele mai bune 16 echipe de handbal ale Europei, lucru pe care nici o alta echipa din Romania nu l-a mai realizat. Totodata, handbalistii au incheiat prima parte a sezonului 2009/2010 pe primul loc al ierarhiei interne, in timp ce voleibalistii au cedat suprematia in fata celor de la Dinamo.

Fetele vin tare din urma
Printre echipele de pe litoral care s-au remarcat in 2009 se numara si CS Volei 2004 Tomis Constanta. Echipa antrenata de Alexander Boskovic a obtinut in sezonul trecut titlul de vicecampioana la volei feminin, iar in a doua jumatate a lui 2009 s-a remarcat prin rezultatele excelente. Chiar daca au pierdut si finala Cupei Romaniei, tomitanele si-au castigat statutul de principala favorita la urmatorul titlu de campioane nationale. Au incheiat turul de campionat pe primul loc, iar in Europa, la prima prezenta, au reusit sa se califice in optimile Cupei CEV, fara prea mari emotii.

La handbal, situatia este insa mai delicata. Dupa ce a terminat campionatul anterior departe de locurile ce duc in competitiile europene, CS Tomis a suferit o serie de modificari majore in intersezon. Nu mai putin de 9 jucatoare au sosit la Constanta, iar obiectivul a devenit indraznet: ocuparea unui loc pe podium la finele sezonului 2009/2010. Desi prima parte a campionatului a fost sub asteptari, sperantele nu au murit in tabara constanteana. "Cu o pregatire buna in aceasta iarna si cu un pic de noroc in startul returului ne putem relansa in lupta pentru obiectiv. Distanta fata de acesta nu este mare si doua-trei victorii legate ne pot readuce in frunte, acolo unde ne dorim sa incheiem sezonul", a declarat Gheorghe Slabu, presedintele gruparii constantene.

Marile dezamagiri

Este imposibil ca toate sa merga bine asa, ca trebuia sa existe o echipa constanteana care sa dezamageasca amarnic. Din pacate, aceasta a fost chiar echipa de fotbal, reprezentanta celui mai iubit sport. In 2009, FC Farul a retrogradat in esalonul secund, iar aici prestatiile au fost si ele jalnice. In cele din urma, echipa de pe litoral a reusit sa salveze aparentele si sa incheie anul pe locul trei in Liga a II-a, la doar doua puncte de primul loc ce asigura prezenta in Liga I.
Tot la capitolul dezamagiri poate fi trecuta si echipa de rugby. Desi a cucerit in premiera titlul la rugby in 7, cea mai titrata formatie a Constantei, care are 6 titluri nationale in palmares, nu a reusit sa se impuna la rugby in 15, incheind sezonul pe un dezamagitor loc 4. Desi nu pare o drama, in divizia nationala exista doar patru formatii care conteaza, Dinamo, Steaua, Baia Mare si RCJ Farul, iar marinarii au incheiat ultimii. In conditiile in care situatia financiara va fi destul de dificila in 2010, putem spune ca RCJ a ratat ultima sansa de a-si trece in palmares titlul cu numarul sapte.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă