17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul Judeţean Constanţa, fără bani, doctori şi medicamente

Spitalul Judeţean Constanţa, fără bani, doctori şi medicamente

Pacienţii sunt nevoiţi să-şi aducă pastile şi materiale sanitare de acasă şi să aştepte chiar şi opt ore pe culoarele urgenţei, înainte de a fi trataţi.

La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa lucrează numai 12 medici, dintr-un necesar de 25. „Ar trebui să fie patru sau cinci (n.r. – medici) pe o tură. Sunt doi. Vorbim la numărul de prezentări pentru că există un ordin de ministru care stabileşte foarte clar la ­numărul de prezentări câţi medici trebuie să fie”, a spus directorul spitalului, Dan Căpăţână.

Lipsa de personal creează nemulţumiri în rândul pacienţilor. Aceştia au reclamat că stau pe hol ore întregi înainte de a fi consultaţi. Şi pentru acest lucru, directorul spitalului are o explicaţie. „La UPU este un afiş foarte mare care spune că urgenţele se iau în funcţie de gravitate. Dacă sunt doi medici şi între timp mai vin şi nu ştiu câte accidente, iar tu vii cu o durere de burtă, poţi să stai şi opt ore în urgenţă. Dar asta e în toată lumea. În general, oamenii asta reclamă. Nu cred că a fost vreun politraumatism, vreo urgenţă majoră care să nu fie tratată imediat. Sigur că oricine vine acolo vrea să fie luat primul, nu se poate, din lipsă de resurse umane. Am făcut cereri de mărire a numărului de personal la UPU să fie în conformitate cu legea, dar fără rezultat”, a menţionat Dan Căpăţână.

Vara trecută, spune el, la urgenţa spitalului s-au tratat peste 36.000 de pacienţi, cu circa 50 la sută mai mult faţă de perioada de extrasezon.

Directorul SCJU a mai spus că spitalul se confruntă în continuare cu o criză a medicamentelor şi materialelor sanitare. Pratic, pacienţii sunt obligaţi să şi le cumpere singuri, în cele mai multe dintre cazuri. „Medicamente avem pentru ceea ce înseamnă a stabiliza un pacient, medicaţie de urgenţă, avem antibiotice. Nu avem o paletă de medicamente care sunt uzuale, care nu sunt foarte scumpe, dar la volumele pe care noi le rulăm ar trebui să luăm medicamentele astea în detrimentul soluţiilor perfuzabile, al medicamentelor pentru ATI şamd. Tot ce înseamnă medicamente şi materiale sanitare de top şi care salvează viaţa pacientului avem”, a precizat Căpăţână. 

CJAS nu alocă suficiente fonduri

Deficitul provine din lipsa de finanţare. Spitalul Judeţean Constanţa primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate un buget de 7,1 milioane de lei pe lună, în timp ce valoarea ­serviciilor realizate de spital este de aproximativ 8,1 ­milioane de lei lunar. Dan Căpăţână a spus că diferenţa de bani ar fi folosită pentru achiziţionarea medicamentelor şi materialelor sanitare pe care spitalul nu le are în acest moment.

Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...
Ultima oră
Pe aceeași temă