16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSpecialiştii au o scuză: Cutremurele de la Galaţi sunt unice!

Specialiştii au o scuză: Cutremurele de la Galaţi sunt unice!

„Specialiştii noştri au luat legătura şi cu alţi specialişti din lume, dar ceea ce s-a întâmplat aici are un caracter de unicat. Există contacte cu specialişti din Brazilia, unde s-a înregistrat un fenomen similar, dar nu întru totul la fel. Problema de aici are un caracter de unicat”, a declarat ieri, la Galaţi, secretarul de stat Tudor Prisecaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare din cadrul Ministerului Educaţiei.

După cutremurul de 5,5 grade, din Vrancea, la Izvoarele a mai fost înregistrat un singur cutremur, de 2,8 grade produs duminică, la ora 5 şi 35 de minute. Au urmat două zile fără nici un cutremur cu magnitudine mai mare de 2,5 grade. Specialiştii au extins măsurătorile, pentru o analiză exactă a fenomenului, dar şi pentru evaluarea efectelor, nefiind excluse alunecările de teren.

Cutremurele de la Izvoarele au cauză tectonică

La Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a avut loc o şedinţă care a reunit reprezentanţii INFP, Ministerului Educaţiei, Facultăţii de Geologie, Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universităţii de Construcţii Bucureşti, Ministerului Dezvoltării şi OMV Petrom. Concluzia a fost că „roiul de cutremure”, cum îl numesc seismologii, are cauză tectonică: „La Galaţi, cauza producerii acestor cutremure este una tectonică. Noi am spus de mai mult timp că, la o asemenea dimensiune a eliberării energiei din zona res­pectivă, excludem o influenţă posibilă a ploilor şi inundaţiilor, dar şi aceste exploatări de petrol, iar concluzia este că e una tectonică”, a precizat directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Garda de Mediu nu a constatat nereguli la Schela

Pentru clarificarea ipotezei localnicilor din Izvoarele, că seismele ar fi provocate de forajele de la exploatarea Petrom de la Schela, prefectul Cătălin Bocăneanu a ordonat un control al Gărzii de Mediu Galaţi: „Am dispus acest control tocmai pentru a ne lămuri clar dacă există sau nu vreo legătură între cutremure şi exploatările petroliere, pentru că am văzut că localnicii din Izvoarele îşi menţin părerea că totul e cauzat de exploatările de la Schela”, ne-a declarat prefectul. Potrivit raportului Gărzii de Mediu, la Schela nu sunt exploatate gaze de sondă, nu s-au făcut exploatări pentru gaze de şist şi injectarea apelor de zăcământ s-a făcut conform autorizaţiei de mediu.

Ultimele verificări

Secretarul de stat Tudor Prisecaru a declarat ieri că se fac ultimele verificări, dar multe argumente exclud forajele dintre cauze: „S-au prezentat datele cu distribuţia spaţială a nucleelor de cutremure şi s-a văzut clar că ele se produc la o adâncime mult mai mare faţă de cele de foraj (5-10 km – n.red.). Nu s-a verificat propriu zis, asta se face acum, dar logic vorbind, dacă la 1.000 metri adâncime ai strat de piatră dur, cristalin, nu are rost să mai forezi, economic vorbind, petrolul iese mai scump decât cheltuieşti ca să forezi prin piatră, deci e o chestiune de logică. Reprezentanţii companiei spun că forează între 800 şi 1.100 de metri urmând să verificăm, specialiştii verifică acest lucru”, a declarat Prisecaru.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă