10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSpania nu va recunoaşte independenţa Kosovo

Spania nu va recunoaşte independenţa Kosovo

Spania a anunţat vineri că nu va recunoaşte Kosovo ca stat independent, în ciuda deciziei anunţate cu o zi înainte de Curtea Internaţională de Justiţie, transmite AFP. CIJ a hotărât joi că declararea unilaterală a independenţei provinciei sârbe Kosovo în 2008 nu reprezintă o violare a dreptului internaţional, anunţa Reuters. După cum informează HotNews, avizul Curţii este consultativ.

“Ne menţinem poziţia de a nu recunoaşte independenţa şi vom continua să facem apel la dialog şi la o înţelegere între diferitele părţi”, a declarat vicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega. Spania, care se confruntă cu presiuni separatiste în regiunile bască şi catalona, este una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care au refuzat să recunoască declaraţia unilaterală de independenţa anunţată de autorităţile albaneze de la Pristina la 17 februarie 2008. De la Vega a respins sugestiile că refuzul guvernului de la Madrid de a recunoaşte Kosovo intervine ca o reacţie faţă de pretenţiile naţionaliştilor din Ţara Bascilor şi din Catalonia. “Cred că este nerealist să compari Spania cu Balcanii”, a spus oficialul spaniol.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis joi că declararea unilaterală a independenţei provinciei sârbe Kosovo în 2008 nu reprezintă o violare a dreptului internaţional. Avizul Curţii este consultativ. Această decizie ar putea avea implicaţii asupra mişcărilor separatiste din întreaga lume, precum şi asupra procesului de integrare europeană a Serbiei. 10 judecători au votat pentru, în timp ce patru s-au opus. În afară de Spania, alte patru ţări din UE se opun independenţei Kosovo, fie din solidaritate cu Serbia, fie pentru a nu crea un precedent pentru mişcările naţionaliste din propriile ţări: Cipru, Grecia, România şi Slovacia.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă