Ministrul elvetian al Apararii, Samuel Schmid, a anuntat deschiderea unei anchete administrative referitoare la circumstantele in care tabloidul „Blick” a reusit sa intre in posesia facsimilului unui document clasificat, interceptat de serviciile secrete elvetiene la mijlocul lunii noiembrie 2005, a relatat ieri prestigiosul cotidian „Neue Zurcher Zeitung”.
In editia sa de duminica, „SonntagsliBck” publicase un fax al ministrului egiptean de Externe adresat ambasadei tarii sale din Londra, in care informa ca serviciile secrete egiptene au aflat „din surse proprii ca 23 de cetateni irakieni si afgani au fost interogati la baza militara Mihail Kogalniceanu”. Pe langa acest centru de detentie din Romania, alte inchisori ale CIA s-ar afla in Ucraina, Kosovo, Macedonia si Bulgaria.
Dick Marty: „Aproape toate guvernele spun neadevarul”
Ieri, acelasi tabloid a publicat un interviu realizat cu procurorul elvetian Dick Marty, desemnat spre sfarsitul anului trecut de Consiliul Europei cu verificarea informatiilor lansate de organizatia Human Rights Watch despre posibilele centre de detentie ale CIA in Europa. Intrebat despre parerea sa in legatura cu documentul egiptean, Marty a spus ca ii lipsesc datele esentiale pentru a se pronunta in legatura cu autenticitatea sa, dar ca aspectul numarului precis (23) de detinuti adusi la baza Kogalniceanu de la Constanta reprezinta o noutate pentru el. In ceea ce priveste dezmintirile date pana in prezent de numeroase guverne, Marty a declarat: „Acest fapt nu inseamna mai nimic. Aproape toate guvernele spun neadevarul in aceasta chestiune”. Procurorul a mai spus presei germane ca in investigatiile sale s-a lovit pana acum „de un zid al tacerii” europene. El s-a declarat, de altfel, convins ca mai multe servicii secrete din Europa au avut, la randul lor, cunostinta despre inchisorile CIA, explicand ca i se pare improbabil ca, de exemplu, serviciile franceze sau cele rusesti sa nu fi aflat nimic.
Articolul din „SonntagsBlick” incingea ieri spiritele politicienilor europeni. Pe de o parte, presedintele comisiei de ancheta a Parlamentului elvetian, Hans Hofmann, aprecia ca publicarea unui document secret in presa centrala a constituit un demers „fatal”. El a spus ca publicarea faxului in cauza nu reprezinta defel vreo dovada a corectitudinii informatiei, care ar fi trebuit confirmata si din alte surse. Austriacul Manfred Nowak, raportor special al ONU pe problema torturii, dar si profesor de drept, a opinat ca documentul constituie „un indiciu important pentru faptul ca acuzele de pana acum nu sunt pure inventii”.
Intre timp, redactorul-sef al „SonntagsBlick”, Christoph Grenacher, a declarat cotidianului german „Suddeutsche Zeitung” ca „nu exista nici cel mai mic dubiu la adresa autenticitatii” faxului si ca inca de saptamana trecuta a informat autoritatile de la Berna despre intentia ziarului de a face publica informatia. De atunci, atat politicieni, cat si militari elvetieni nu au mai contenit cu exercitarea de presiuni asupra conducerii redactiei in vederea impiedicarii aparitiei articolului, a aratat Grenacher, adaugand ca se asteapta sa fie dat in judecata pentru deconspirarea unui secret de stat, dat fiind ca, inerent, autoritatile de la Berna au fost prinse pe picior gresit pentru ca intercepteaza corespondente diplomatice.
Romania dezminte
Atat Romania, cat si Bulgaria au dezmintit ieri informatiile aparute in tabloidul elvetian. Comandantul bazei aviatice de la Mihail Kogalniceanu, Dan Buciuman, a declarat agentiei AFP ca lucreaza aici din 1995 si ca nu a avut niciodata „cunostinta despre o astfel de problema”, baza fiind „deschisa oricui doreste sa faca o ancheta”.