Sonda New Horizons, care aparลฃine NASA, destinatฤ cercetฤrii planetei pitice Pluto ลi corpurilor spaลฃiale din Centura Kuiper, într-o misiune fฤrฤ precedent, a fost "trezitฤ", sâmbฤtฤ, din "hibernare", dupฤ o cฤlฤtorie prin spaลฃiu de 4,8 miliarde de kilometri, ce a durat nouฤ ani, transmite Reuters, ศtire preluatฤ de Mediafax.
Sonda New Horizons a fost activatฤ sâmbฤtฤ, în jurul orei 20.00 GMT, dar confirmarea la sol a venit duminicฤ, în jurul orei 02.30.
New Horizons este atât de departe de Terra încât semnalele radio, care cฤlฤtoresc cu viteza luminii, au nevoie de patru ore ลi 25 de minute pentru a ajunge pe Pฤmânt.
Misiunea de observare a lui Pluto, a sateliลฃilor planetei pitice ลi a altor corpuri solare din vecinฤtatea îngheลฃatฤ va debuta pe 15 ianuarie 2015, potrivit oficialilor NASA. Sonda se va apropia cel mai mult de planeta piticฤ pe 14 iulie 2015.
Pluto se aflฤ în Centura Kuiper, o regiune de mini-planete ลi alte corpuri îngheลฃate care orbiteazฤ Soarele dincolo de Neptun ลi despre care se crede cฤ sunt rฤmฤลiลฃe ale procesului de formare a Sistemului Solar, în urmฤ cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.
De la descoperirea ei, în 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a rฤmas un mister pentru savanลฃi, care se chinuie sฤ explice de ce o planetฤ cu o razฤ de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriaลe ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus ลi Neptun.
"Ne întrebฤm dacฤ Pluto era un inadaptat", a spus cercetฤtorul coordonator al misiunii, Alan Stern.
În 1992, astronomii au descoperit cฤ Pluto, situatฤ la o distanลฃฤ de Soare de 40 de ori mai mare decât cea dintre Terra ลi astru, nu era singurฤ în depฤrtฤrile Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomicฤ Internaลฃionalฤ (International Astronomical Union) a decis sฤ reevalueze definiลฃia unei "planete".
În 2006, cu New Horizons deja lansatฤ, Pluto ลi-a pierdut titlul de a noua planetฤ a Sistemului Solar, fiind clasatฤ în categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curฤศat" spaศiul cosmic din vecinฤtatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite în Centura Kuiper.
Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similarฤ centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta ลi cuprinzând mult mai multe corpuri spaลฃiale, formate din diferite tipuri de gheaลฃฤ. Centura Kuiper a fost denumitฤ dupฤ Gerard Peter Kuiper (1905 – 1973), un astronom olandezo-american care a prezis ศi demonstrat existenศa acestei centuri de materie a Sistemului Solar.
În 2015, sonda New Horizons va transmite spre Terra primele imagini detaliate cu Pluto ลi sateliลฃii sฤi, iar astronomii conteazฤ în anii viitori ลi pe sistemul de imagisticฤ în infraroลu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spaลฃial James Webb – deocamdatฤ programat pentru lansare în 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetฤri ลi mai detaliate, precum compoziลฃia chimicฤ de la suprafaลฃa lui Pluto ลi a sateliลฃilor sฤi, dar ลi de la suprafaลฃa numeroลilor asteroizi care se aflฤ în Centura Kuiper.