4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecial"Somvetra" Gherla va intra in faliment

„Somvetra” Gherla va intra in faliment

Directorul fabricii de sticla „Somvetra” Gherla (judetul Cluj), Francisc Kantor, a cerut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa inceapa procedura de faliment in privinta societatii. El doreste sa ii impiedice, astfel, pe creditorii unitatii sa scoata la licitatie activele fabricii.
In prezent, „Somvetra” a ajuns cel mai mare datornic la bugetul de stat. Sumele pe care trebuie sa le plateasca fabrica diversilor creditori se ridica la 270 de miliarde lei vechi. Unitatea si-a inchis portile din luna noiembrie a anului trecut, cand, din cauza neplatii facturilor, compania „Distrigaz Nord” a debransat societatea de la retea. De atunci, cei circa 600 de angajati ai fabricii nu si-au mai primit salariile.
Conform legii, dupa ce pachetul majoritar de actiuni de la fabrica de sticla a reintrat in portofoliul AVAS, ca urmare a rezilierii contractului de privatizare, oamenii au dreptul sa primeasca salarii compensatorii si ajutoare de somaj. Nici acum nu a fost, insa, finalizata procedura demarata cu sase luni in urma.
Subprefectul judetului, Calin Platon, a afirmat ca intrarea in procedura de faliment ar urma sa fie discutata in urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor de la „Somvetra”. Tot atunci ar urma sa se discute si despre inchirierea cuptoarelor de sticla ale fabricii din Gherla societatii italiene „Adriagel”, care este si actionar minoritar la „Somvetra”, unde detinea un pachet de 13 la suta.
Compania din Peninsula era si principalul client la export al produselor fabricii de sticla si vrea sa reia productia cat mai curand. Astfel, „Adriagel” va angaja o parte dintre muncitorii de la „Somvetra”. Compania va relua activitatea economica in incinta fabricii de sticla doar dupa demararea procedurii de faliment, ca sa aiba siguranta ca activele pe care le va inchiria nu vor fi vandute.

AVAS a reziliat contractul cu „Feromat” Bucuresti

Conducerea AVAS a anuntat ca va da in judecata compania „Feromat” Bucuresti, cumparatorul „Somvetra” Gherla. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a reziliat deja contractul de privatizare. Conform acestui document, societatea din Capitala ar fi trebuit sa investeasca in fabrica de sticla 50.000 de euro. Pentru nerealizarea acestei obligatii, firma bucuresteana datoreaza AVAS si penalitati de 8.700 de euro.
De asemenea, „Somvetra” a acumulat datorii catre AVAS in valoare de 840.025 dolari, la care se adauga salariile neplatite din ultimele trei luni ale anului trecut. Juristii Autoritatii analizeaza posibilitatea de a cere inceperea urmaririi penale impotriva administratorilor „Feromat”.
Aceasta companie a cumparat „Somvetra” cu 1,8 miliarde lei vechi si a vandut doar caminul de nefamilisti al fabricii pentru 4,5 miliarde lei. De asemenea, angajatii „Feromat” au vandut intregul stoc de produse al societatii din Gherla si nu au platit nici una dintre facturile companiei, astfel ca „Somvetra” a ajuns pe prima pozitie in topul datornicilor din judetul Cluj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă