27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialSomeri in prag de sarbatori

Someri in prag de sarbatori

» La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (A.J.O.F.M.) Constanta au fost anuntate oficial 573 de disponibilizari.

» Cele mai afectate domenii sunt confectiile, constructiile metalice, confectii si activitatile portuare.

Valul disponibilizarilor provocate de criza financiara mondiala ajunge si in judetul Constanta. Mai multe firme si-au anuntat intentia de a scoate in somaj alte persoane, iar acest lucru se va intampla chiar in zilele urmatoare. Astfel, un numar de 573 de persoane din noua societati constantene vor fi disponibilizate pana la sfarsitul acestui an, au declarat reprezentantii A.J.O.F.M. Acestia au mai declarat ca este ingrijorator faptul ca numarul persoanelor disponibilizate si al societatilor care isi restrang activitatea a crescut sensibil, comparativ cu anul trecut si ca au aparut societati din sectoare care nu faceau disponibilizari in anii precedenti, cum ar fi cele din domeniul confectiilor.

De asemenea, ei au precizat ca, exceptand o societate din industria de aparare, anume santierul Naval Mangalia, toate celelalte opereaza disponibilizarile pe perioade nedeterminate.
Dintre cele noua societati care vor concedia in luna decembrie, doua vor lasa fara un loc de munca cate o suta de persoane, iar una 170 de persoane, restul avand mai putini angajati de dat afara. In opinia lor, acesta poate fi doar inceputul crizei pe piata fortei de munca din judetul Constanta.

» Intre sase si 12 salarii
Totusi, angajatii de la santierul Naval Mangalia, unde urmeaza a fi disponibilizati muncitori prin concedieri colective, vor primi plati compensatorii, in functie de vechimea la locul de munca. Directorul A.J.O.F.M., Dragos Poteleanu, a precizat ca valoarea platilor compensatorii se va stabili in functie de valoarea salariului mediu net pe economie din aceasta luna, angajatii urmand sa primeasca intre 6 si 12 salarii.

» Reprezentantii A.J.O.F.M. estimeaza ca efectele crizei si accentuarea somajului se vor resimti puternic incepand de anul viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă